Vytlačiť túto stránku

Výhody To Do listu

Napísal femme 12. február 2020

To do list, by sa dal z angličtiny voľne preložiť, ako zoznam práce, ktorú treba urobiť. Je to v podstate špeciálny druh diáru, kde si zaznamenávate svoje úlohy a následne si ich po splnení môžete označiť, ako splnené. 

to_do_list20

To do list využívajú v rôznych formách ľudia po celom svete, nakoľko má množstvo výhod a práca je vďaka takémuto zoznamu efektívnejšia a zábavnejšia.

Napíšte si To Do list

Ak chcete byť vo svojej práci čo najefektívnejší, tak by ste sa mali zamerať na nástroje, ktoré vám vylepšia vašu produktivitu. Každý nosí v hlave množstvo myšlienok a chce urobiť mnoho vecí. Častokrát sa ale ľudia boja, že na niečo zabudnú, alebo niečo nestihnú spraviť. Z toho plynie stres a nízka produktivita práce.

Keď chcete tomuto predísť, napíšte si najprv jednoduchý zoznam, kde bude presne definované, čo máte napríklad v ten deň stihnúť a na čo nesmiete určite zabudnúť. Konkrétne to do list nie je iba takýto obyčajný zoznam, ale má svoje presne stanovené kritériá.

Čo to konkrétne je?

Tento list nie je o tom, že si do neho napíšete, čo konkrétne chcete vykonať. Mali by v ňom byť napísané konkrétne kroky, ktoré budú viesť k tomu, aby ste cieľ vykonali. Tieto kroky musia byť reálne, musia byť splniteľné a musia jednoznačne viesť k cieľu.

Ak napríklad chcete poupratovať dom, tak v to do liste bude: umyť okná, povysávať, umyť podlahu, umyť kúpeľňu, utrieť prach a podobne. Nebude v ňom spomenutý konkrétny cieľ, ale čiastkové ciele, ktoré vedú k výsledku.

Maximálny výsledok

Keď chcete mať svoje povinnosti pod kontrolou, robte si takýto to do list každý večer pred spaním. Mnoho ľudí práve v tomto čase rozmýšľa nad tým, čo musia spraviť a čo všetko nestihli. Ak si naplánujete svoje povinnosti, bude sa vám aj lepšie zaspávať a zvýšite svoju produktivitu. Samozrejme sa vždy vyskytnú neočakávané povinnosti, preto si môžete svoj to do list aktualizovať, podľa toho, čo musíte stihnúť najrýchlejšie.

Ak vás táto technika zaujala, určite si urobte svoj to do list už dnes a sami  uvidíte, že budete mať veľkú radosť, keď sa vám niečo podarí splniť a bude vás to motivovať do ďalšej práce.