Zaujímavé ženy, ktoré ovplyvnili svetové dejiny

Výnimočné ženy  prechádzajú stáročiami a je dobré si ich pripomínať. Nie vždy mali také postavenie a slobodu, akú poznáme v súčasnosti my.  Žiaľ, nie je to na celom svete štandardom...  Práve preto vám pripomenie aspoň tri z nich, ktoré sa o ňu zaslúžili.

women_1219

Vyznačujú sa nebojácnosťou a odvahou, vďaka čomu  dokázali okolitému svetu, že za niečo stoja. Nech sa páči spoznajte indickú aktivistku a poetku Savitribaiprvú dámu ľudských práv afroamerického pôvodu  Rosu Parks, americkú aktivistku - popularizátorku antikoncepcie a boja proti nelegálnym potratom Margaret Higgins Sanger.

SAVITRIBAI PHULE (3. januára 1831 - 10. marca 1897)

Je považovaná za prvú učiteľku v Indii. Patrila medzi tie „vyvolené“ ženy, ktorá prežila šťastné manželstvo po boku svojho manžela aj napriek tomu, že sa zaňho vydávala ako dieťa v deviatich rokoch a on mal len dvanásť.

Spolu so svojím manželom Jyotiraom Phulom zohrala počas britskej vlády dôležitú úlohu pri zlepšovaní práv žien v Indii. Je považovaná za matku indického feminizmu. Phule a jej manžel založili prvú indickú dievčenskú školu v roku 1848. Pracovala na odstránení diskriminácie a nespravodlivého zaobchádzania s ľuďmi na základe kasty a pohlavia. Je považovaná za dôležitú postavu hnutia sociálnej reformy v Maháráštre.

Kastový systém (varna-ášrame) je jeden z najviac nepochopených, chybne interpretovaných a zneužitých filozofických konceptov. Išlo o pôvodnú stratifikáciu spoločnosti na základe rôznorodosti založenej na duchovnom vývoji. Spoločenské delenie bolo zneužité presadzovaním teórie nadradenosti na základe pôvodu.

MARGARET HIGGINS SANGER (14. september 1879 - 6. september 1966)

Americká aktivistka na kontrolu pôrodnosti, propagátorka na kvalitnejšie vzdelávanie sexuálnej výchovy, spisovateľka a zdravotná sestra. Popularizovala termín „antikoncepcia“, otvorila prvú kliniku antikoncepcie v Spojených štátoch v roku 1916 a založila organizácie, ktoré sa vyvinuli do Federácie plánovaného rodičovstva v Amerike.

Osveta v oblasti antikoncepcie viedla k jej zatknutiu, čo ju neodradilo od svojho presvedčenia. Margaret okrem iného  celý život usilovala o rovnoprávne postavenie  žien v spoločnosti, slobodné rozhodovanie, kedy založiť rodinu a snažila sa bojovať proti nebezpečným ilegálnym potratom. Všetko to dobre chápala, pretože sama bola matkou troch detí.

ROSA LOISE McCAULEY PARKS (4. februára 1913 - 24. októbra 2005)

Americká aktivistka hnutia za občianske práva, ktorá je známa svojou kľúčovou úlohou v bojkote autobusovej dopravy v Montgomery. Vzbúrila sa proti pravidlám segregácie v prostriedkoch hromadnej dopravy. V roku 1955 odmietla vstať a prenechať svoje miesto v sekcii pre černochov bielemu pasažierovi, keď  časť vyhradená belochom už bola obsadená. Kongres Spojených štátov ju nazval „prvou dámou občianskych práv“ a „matkou hnutia za slobodu“. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.