Vytlačiť túto stránku

Podporte dobrú vec netradičnou manikúrou

Napísal Avon 04. október 2019

Kozmetická spoločnosť AVON v spolupráci s inšpiratívnou ženou Andreou Chaloupkovou prichádzajú v októbri, ktorý je mesiacom boja proti rakovine prsníka, s osvetovou kampaňou #3zazivot. 

avon_1019

Jej cieľom je šíriť povedomie o dôležitosti samovyšetrenia prsníkov, a to jednoduchou formou. Stačí si nalakovať 3 nechty inou farbou ako zvyšné, pretože práve metóda 3 prstov pomáha odhaliť nádorové ochorenie v rannom štádiu.

S nápadom prišla ešte minulý rok Andrea, ktorej diagnostikovali rakovinu prsníka v 31 rokoch. Popasovala sa s ňou a úspešne zvíťazila. Teraz prostredníctvom osvetovej kampane pripomína, aby ženy nezabúdali na samovyšetrenie prsníkov. V oblasti problematiky rakoviny prsníka sa dlhodobo angažuje aj AVON prostredníctvom projektu AVON za zdravé prsia. Prirodzene sa tak rozhodli podporiť tento rok Andreinu kampaň. Kde vznikla prvotná myšlienka priblížila samotná Andrea. „Muži majú Movember, fúzikmi tak podporujú boj proti rakovine prostaty a dávajú najavo, že im nie je ľahostajná prevencia. Mne chýbala podobná aktivita u žien. Niečo, čo by bolo na prvý pohľad viditeľné. Tak som prišla s nápadom nalakovať si tri nechty inak. Týždeň som to testovala na svojom okolí. Zaujalo to snáď každého. Reakcie byli rôzne (prečo som sa tak náhlila, alebo či mi došiel lak, keď mám nalakované len tri nechty) to bol však presne ten moment, kedy som získala priestor na vysvetlenie projektu - zdôraznenie samovyšetrenia, ktoré sa robí práve troma prstami. Do prvého ročníka sa zapojilo veľa žien a pár mužov. Je dôležité pripomínať prevenciu a to je hlavný cieľ #3zazivot.“ 

K iniciatíve sa pridali aj ambasádorky projektu AVON za zdravé prsia, a tiež viaceré známe slovenské influencerky ako Karolína Chomisteková, Katarína Balážiová, Jana Hrmová, Diana Hagerová, Lenka Tekeljaková či Tatiana Žideková a ďalšie, ktoré budú aktivitu komunikovať predovšetkým na sociálnych sieťach. Vyzývajú tak aj ďalšie ženy, aby podporili v priebehu októbra netradičnou manikúrou dobrú vec. „Kampaň sa mi veľmi páči, je nápaditá a pritom efektívne a s humorom dokáže upriamiť pozornosť na dôležitú vec,“ vyjadrila svoje nadšenie ambasádorka projektu AVON za zdravé prsia Hana Overweter Rapantová. Pozitívny postoj zaujala aj ďalšia ambasádorka Kveta Horváthová: „Na svoju účasť v tejto kampani som bez zaváhania prikývla preto, lebo si uvedomujem, že prevencia a včasná diagnostika je pri rakovine prsníka nesmierne dôležitá. Raz mesačne nám tých pár minút samovyšetrenia neublíži, práve naopak - môže nám zachrániť život!“

Ideálny čas na samovyšetrenie prsníkov je po skončení menštruácie, kedy sú prsia bez hormonálnych vplyvov a ľahšie sa vyšetrujú. Ak pri vyšetrení spozorujete akúkoľvek zmenu, neváhajte vyhľadať lekára. 

Správny postup pri samovyšetrení pohmatom:

1. Vyzlečte sa po pás a postavte sa pred zrkadlo. Obe ruky voľne pripažte a na intenzívnom svetle skúmajte, či nepozorujete zmeny tvaru prsníkov a ich okolia, prípadne zdureniny, či pokožka nie je ako pomarančová kôra, alebo niektorá prsná bradavka nie je vtiahnutá dovnútra. Ak nemáte oba prsníky rovnako veľké, je to prirodzený jav.

2. Obidve ramená zdvihnite a pokračujte v predchádzajúcom pozorovaní tak, že sa pred zrkadlom pomaly otáčate sprava doľava a zľava doprava.

3. Uchopte prsníky jeden po druhom medzi svoje dlane a najprv vodorovným, potom zvislým kĺzavým pohybom ich prehmatajte. Pozorujte, či neucítite zatvrdnuté miesto alebo hrčku.

4. Ľavé rameno spustite dolu, pravou rukou dookola prehmatajte ľavú prsnú bradavku vo vnútri dvorca, potom ju jemne stlačte, či z nej nepresakuje srvátkový alebo krvavý výtok. Tým istým spôsobom vyšetrite aj pravý prsník.

5. Ľahnite si na chrbát, podložte si pod hlavu malý vankúšik, pod ľavú lopatku si položte poskladaný uterák tak, aby ste mali prsník vo vyvýšenej polohe. Pravou rukou si prehmatajte prsník a jeho okolie. Takisto si vyšetrite aj pravý prsník.

6. Ľavý prsník si prehmatajte jemným hladiacim tlakom vnútornou stranou troch stredných prstov – nie ich končekmi! Začnite zvonka zospodu, krúživými pohybmi dookola, vždy bližšie k strednej bradavke. Toto urobte dvakrát. Raz majte ruku založenú pod hlavou a raz voľne pripaženú. Takisto postupujte pri prehmatávaní pravého prsníka.

7. Ľavú ruku si založte pod hlavu a pravou rukou podobnými pohybmi ako v predchádzajúcom prípade si prehmatajte podpazušie, či v ňom nie je hrčka. Takisto si vyšetrite aj pravé podpazušie.

8. Ľavú ruku voľne pripažte. Pravou rukou si prehmatajte jamku nad kľúčovou kosťou. Takisto si vyšetrite aj pravú stranu.

AVON Pochod za zdravé prsia

Spoločnosť AVON Cosmetics sa na Slovensku venuje problematike rakoviny prsníka už viac ako 19 rokov v rámci projektu AVON za zdravé prsia. Patrí medzi 50 krajín vo svete, ktoré každoročne podporujú boj proti tejto chorobe prostredníctvom podujatia AVON Pochod za zdravé prsia. Cieľom tohto charitatívneho podujatia je starostlivosť o zdravie žien, zvýšenie povedomia verejnosti o tomto ochorení a podpora výskumu v tejto oblasti. Od vzniku projektu sa podarilo vyzbierať viac ako 1,4 milióna EUR, ktoré poslúžili na podporu vzdelávania zdravotníckeho personálu, študentov, zlepšenie kvality života a psychosociálnu podporu žien, kúpu diagnostických prístrojov, operačnej techniky a šírenie osvety v rámci prevencie verejnosti.