Učíme sa cudzí jazyk

Naučiť sa cudzí jazyk, býva pre niekoho ľahšie a pre iného zas ľahšie. Veľa záleží od toho, v akom prostredí sa pohybujete, akú máte rodinu a okolie a akú metódu ste zvolili na výučbu. 

learning 18

Veľa toho spraví prostredie. Ak máte prácu, alebo okolie známych, kde ste nútení používať cudzí jazyk, ľahšie sa vám zafixuje a ľahšie a prirodzenejšie sa vám učí. To isté platí, ak máte napríklad rodinu v zahraničí, zahraničných priateľov, alebo jedného z rodičov cudzinca. Najmä pri malých deťoch je výhoda, ak sa pohybujú v prostredí, kde sa cudzí jazyk používa každý deň.

Jazyková škola

V dnešnej dobe je mnoho jazykových škôl, ktoré sa predbiehajú v tom, ktorá je lepšia. Niektoré sa zameriavajú skôr na konverzácie, niektoré na gramatiku a niektoré na zážitkové učenie. 

Tiež je dôležité, či ide o kurz s malým počtom študentov, aká je cena, ako často kurz prebieha a kde sa jazyková škola nachádza.

Online kurz

Ak vám nevyhovuje neustále dochádzanie do jazykovej školy, možno bude pre vás práve kurz, ktorý prebieha online. Takýchto kurzov je tiež mnoho. Môže to byť napríklad kurz, kde je v určitej dobe pripojených viacero študentov a lektor. Alebo to môže byť kurz, kde sa spojíte s lektorom len vy a učíte sa individuálne. 

Tiež to môže byť kurz, ktorý si zapnete kedy chcete a prechádzate lekciami, kedy vám to vyhovuje. 

Na konci každého kurzu, či už v jazykovej škole, alebo cez internet, býva väčšinou test, ktorý keď spravíte, dostanete certifikát, ktorý vypovedá o vašej znalosti jazyka.

Individuálne učenie

Individuálne učenie má mnoho výhod, aj nevýhod. Najväčšou výhodou je, že sa učíte, keď máte čas a nikto vás neobmedzuje. Naopak nevýhodou je, že vás nemá kto opraviť a nemáte s kým konzultovať prípadné otázky. 

V rámci individuálneho učenia, je viacero možností, ako sa učiť. Môže to byť napríklad pomocou učebníc, už spomínaných online kurzov, čítaním kníh v cudzom jazyku, alebo pozeraním seriálov a filmov v cudzom jazyku. Pri pozeraní je dobré, začať najprv pozerať film s titulkami a časom prejsť na film bez titulkov.

Deti a cudzí jazyk

Ak dieťa žije v bilingválnej domácnosti- každý z rodičov rozpráva iným jazykom, tak sa ľahko učí dva jazyky, už od narodenia. Vtedy treba dávať pozor, či dieťa jazyky nespája, čiže napríklad nerozpráva jednu vetu v dvoch jazykoch. Ak sa tak stane, stačí dieťa usmerniť a naučiť ho, kedy sa hovorí jedeným jazykom a kedy druhým. 

Ak dieťa žije v domácnosti s jedným jazykom, tak tiež nie je presne stanovené, v akom veku dieťa začať učiť cudzí jazyk. Niektorí rodičia učia súbežne dieťa po slovensky, aj po anglicky. Niektorí naopak najprv počkajú, kým sa dieťa naučí po slovensky, až po ho začnú učiť, napríklad po anglicky.  Obidva spôsoby sú dobré, aj keď čím je dieťa mladšie, tým ľahšie sa učí. 

Metód na výučbu je tiež viacero. Sú veľmi podobné, ako pri učení dospelých, len je to hravou formou. 

Napríklad pozeranie rozprávok v cudzom jazyku, rôznych videí na youtube, čítanie dvojjazyčných knižiek, alebo učenie pomocou obrázkov.

Keď je dieťa staršie, môže navštevovať cudzojazyčný krúžok, alebo navštevovať takýto krúžok v materskej škole. Taktiež môžu deti navštevovať anglickú materskú školu, kde sa celý čas rozpráva iba v cudzom jazyku.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.