Vytlačiť túto stránku

Týranie žien (II.)

Napísal femme 19. máj 2008

Za posledné roky sa na Slovensku veľa zmenilo a s týmito zmenami sa zviditeľnili i skutočnosti, ktoré doteraz akoby neexistovali... Jednou z nich je násilie páchané na ženách.

Problém bitých a týraných žien aj na Slovensku konečne "vstúpil" do médií a legislatívy... Šokuje štatistickými číslami i detailami zverejnených príbehov; akosi málo sa však zároveň hovorí o prevencii, o možnostiach žien dopredu odhadnúť, či má potencionálny partner sklony k násiliu. "Slepá láska" totiž najčastejšie vedie do slepej uličky... Ženy sa preto budú musieť - vo svojom vlastnom záujme - naučiť ľúbiť s otvorenými očami a prioritou "ja". V opačnom prípade sa zúfalé príbehy týraných žien budú naďalej množiť geometrickým radom.

Väčšina násilníkov nemá svoje sklony "napísané na čele". Naopak, násilnícki muži veľmi často pôsobia milo, ústretovo a šarmatne. O to nenápadnejšie v procese zbližovania vtiahnu ženu do začarovaného kruhu svojho vplyvu a násilia, v rámci ktorého sa striedajú fázy fyzického a psychického týrania s fázami ospravedlňovania a udobrovania. Osudovou chybou žien býva zotrvanie vo vzťahu, v ktorom sa objavilo násilie a ich dôvera v kajúcnosť a sebanápravu násilníka.

Potencionálny násilník:

- usiluje o rýchle zblíženie a spolužitie
- predstiera absolútnu oddanosť a vlastnú dokonalosť, nie je sám sebou
- je nápadne vlastnícky a žiarlivý
- chce ovplyvňovať obliekanie, vzhľad, správanie a spôsob života ženy
- má výrazne konzervatívne predstavy o ženskej "úlohe"
- trvá na tom, aby mu žena venovala všetok svoj voľný čas
- nemá zábrany niekoho fyzicky napadnúť
- vyrástol v rodine, kde sa vyskytovalo zneužívanie a násilie
- robí hrubé, hanlivé poznámky o iných ľuďoch
- je príliš impulzívny, často stráca sebakontrolu.

Odborníci radia: Ak u svojho partnera zaznamenáte uvedené prejavy, neváhajte a poraďte sa o svojom vzťahu so psychológom či psychiatrom - niekoľko desiatok minút vám môže zachrániť celý život. Vždy je totiž lepšie "mlieko nerozlievať, ako rozliate mlieko oplakávať".

Pamätajte: Sila žien, okrem iného, spočíva v tom, že vyberajú genetický kód, ktorému dajú šancu prežiť. Milé ženy, vyberajte prezieravo!