Spoznajte neverbálnu komunikáciu vášho nadriadeného

Chcete požiadať o zvýšenie platu alebo neplatené voľno? Všímajte si u svojho šéfa reč tela, pomôže vám zvoliť správnu taktiku. Slová vyjadrujú iba desať percent toho, čo chce človek povedať; ďalšie informácie prináša tempo reči, tón hlasu, výraz tváre, mimika, držanie tela, gestikulácia.

180321

Keď dokážete tomuto "druhému jazyku" porozumieť, dostanete sa pri kontakte s ľuďmi do výhody; zvlášť pokiaľ ide o chúlostivé požiadavky a nadriadeného.

1. V prípade, že sa človek pohráva s drobnými predmetmi, ktoré má položené na stole, alebo neustále klopká perom, majte sa na pozore. Je NERVÓZNY. Možno aj v strese. Či už tento stav navodzujete priamo vy alebo nie, očakávajte strohé jednanie a minimum ústretovosti. V takejto situácii sa vyplatí hovoriť mimoriadne krátko, stručne a jasne. Ak vám inštinkt napovie, že bude lepšie rozhovor odložiť, počúvnite ho.

2. Zvieranie operadiel stoličky, okrajov stola a ruka zovretá v päsť znamenajú, že človek je ROZČÚLENÝ a potláča rastúcu agresivitu. Stačí málo a skočí vám po krku. V tejto situácii je len jedna možnosť: zaraďte spiatočku, inak riskujete otvorený konflikt.

3. Všeobecne známa šéfovská "prstostrieška" je výrazom BLAHOSKLONNOSTI až nadradenosti. Toto síce môže celkom dobre rozčúliť vás, ale pokiaľ sa ovládnete, viac získate ako stratíte. Dotyčný totiž nemá v úmysle nejako vás ohroziť; naopak, jeho presvedčenie o vlastnej vševedúcnosti a nadradenosti ho môže viesť až k veľkorysosti. Záleží od povahy. Najlepšie urobíte, ak využijete túto slabosť "byť dôležitý", a vyjadríte obdiv k jeho práci či skúsenostiam a požiadate o radu a pomoc.

4. Dozadu zaklonený trup, ruky za hlavou a absencia očného kontaktu signalizujú NEZÁUJEM a aroganciu. Človek s týmto "výrazom tela" akoby hovoril "netáraj a vypadni". V prípade, že sa takto nechová stále, naozaj radšej vypadnite. Ak je dotyčnému tento postoj vlastný, odkladanie rozhovoru nepomôže, skúste ho radšej "pozitívne šokovať": zaujímavou informáciou, vecnosťou, vtipnou replikou. A zdvihnite sa na odchod skôr, ako vás k tomu priamo či nepriamo vyzve.

5. V prípade, že váš nadriadený pri rozhovore s vami necháva medzi vami nejakú bariéru, napríklad otvorený notebook, hromadu papierov alebo svoj kufrík, treba uvažovať o troch alternatívach: vyvolávate v ňom NEISTOTU alebo nepríjemné pocity a on sa s vami nechce rozprávať; nevie, ako sa má vyjadriť, pretože ZAVÁDZA alebo bezprostredne klame; alebo vám NEDÔVERUJEa myslí si, že vy klamete. V takejto situácii veľmi pozorne počúvajte, čo a ako hovorí, a zároveň sa snažte vzbudiť dôveru. Hra na mačku a myš nie je síce nič príjemné, ale komunikácia s ľuďmi je už raz taká. Ak ste si istá, že na to máte, môžete skúsiť aj taktiku "zatlačenia do kúta".

6. Čo-to sa dá o človeku vyčítať aj z polohy jeho nôh. Ak špičky nôh toho, s ktorým komunikujete, smerujú k vám a jedna noha je mierne predsunutá, môžete dúfať v ZÁUJEM. Aj keď sa nedá určiť, či je to záujem o vaše názory a požiadavky, alebo o vaše oči. V prípade, že špičky nôh smerujú od vás, dotyčný sa už vidí niekde inde a pravdepodobne ani nevníma, čo hovoríte.

7. Prejavom POZORNOSTI a záujmu je trvalý očný kontakt, mierny predklon, nijaké bariéry, ruky voľne položené na stole, prípadne jedna z nich otočená dlaňou smerom hore. Tento postoj naznačuje uvoľnenosť, otvorenosť a ústretovosť (alebo aspoň dokonalé predstieranie tohto všetkého). V takejto situácii sa odporúča: predneste všetko, s čím ste prišli; je možné, že podobná chvíľa sa už tak ľahko nenaskytne.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.