Vytlačiť túto stránku

Financovanie štúdia na vysokej škole

Napísal Elena Brezovská 24. február 2012

V tomto čase prevažne študenti stredných škôl uvažujú o výbere vysokej školy. So štúdiom sú spojené aj výdavky, ktoré môžu negatívne vplývať na rodinné financie.


Rôzne spôsoby
Budúci študent si môže svoji finančnú bilanciu vylepšiť štipendiom, či už sociálnym alebo prospechovým. Zaujímavým spôsobom je aj študentská pôžička zo Študentského pôžičkového fondu. Odborníčka Jaroslava Harmadyová zo spoločnosti Salve Finance hovorí: „Aj finančný trh ponúka viacej možností na financovanie štúdia – ide prevažne o produkty s názvom „študentská pôžička.“ Pokryť výdavky na zabezpečenie vzdelávania sa dá samozrejme aj sporením. Harmodyová odporúča: „V prípade, že rodina má dostatok času na šetrenie (viac ako 10 rokov), odporučila by som na prefinancovanie štúdia životné poistenie, prípadne stavebné sporenie.“

Pôžička áno, alebo nie?
Pre lepšie presadenie sa na pracovnom trhu je rozhodujúce okrem praxe aj vzdelanie, do ktorého sa určite oplatí investovať. Ak sa študent rozhodne pre pôžičku, Harmadyová radí:  „Je dôležité poznať podmienky každej ponuky, zaujímať sa o pozitíva, ale aj negatíva, ako napr. potreba ručiteľa, výška úrokovej sadzby, poplatky spojené s poskytnutím či splácaním úveru, alebo predčasným splatením.“ Rovnako netreba zabúdať na to, že každý finančný záväzok bude potrebné raz splatiť a pripraviť si už dnes finančné plánovanie s prihliadnutím na budúce splátky.

Odľahčiť rodinný rozpočet sa dá aj prostredníctvom rôznych príjmov – napr. brigád, prácou na čiastočný úväzok popri štúdiu, či začatím vlastného podnikania už počas školy. „Výhodou je, že študenti získavajú správny návyky do budúcnosti ako je zodpovednosť, šetrenie, minimalizovanie nákladov a pod.,“ uzatvára Jaroslava Harmadyová zo spoločnosti Salve Finance.