Vytlačiť túto stránku

Z Nórska (II.)

Napísal femme 19. máj 2008

Dobrý deň z Nórska! Volám sa Jana, pochádzam z Banskej Bystrice a žijem spolu so svojim manželom - Nórom a dvomi deťmi neďaleko Osla na ostrove Jeloy...

>> Móda >> Aktuálne >> Z Nórska (II.)

Škola, základ života...

Moja pätnásťročná dcéra bude mať rodičovské združenie. V Nórsku sa však za stretnutím rodičov a školy neskrývajú pochvaly či výčitky učiteľov smerom k rodičom, ale vecný rozhovor. Moja dcéra sa napríklad už dlhšiu dobu cíti byť nespravodlivo hodnotená svojim triednym učiteľom; to, že mu to spoločne povieme, bude znamenať, že s tým musí niečo urobiť. Dôležité totiž je, ako celú vec vníma a prežíva moja dcéra. Našťastie...

Povinná školská dochádzka trvá v Nórsku 10 rokov. Základná škola sa delí na detskú školu a školu pre mládež (od 13 do 16 rokov). Na základnú školu nadväzujú 3 roky strednej školy. Súkromných škôl nie je v Nórsku veľa; nórska spoločnosť sa snaží dať všetkým deťom rovnaký štart do života - nechce uprednostňovať deti majetnejších rodičov ani deti rodičov s vyšším vzdelaním.

Cieľom základného vzdelania je v Nórsku všeobecný rozvoj dieťaťa s prihliadaním na jeho schopnosti a možnosti. V praxi to znamená: nie naučiť deti čo najviac a nie podporovať tie najlepšie, ale dať všetkým deťom rovnaké východiskové "vybavenie". V škole sa preto rovnako vážne berie učenie matematických rovníc ako výchova proti šikanovaniu, zbierka na deti z hladujúcich oblastí Afriky alebo varenie (tak u chlapcov ako dievčat).
Tento prístup k deťom ma ako Slovenku jednoducho fascinuje a bude fascinovať... Je to o tom, že dospelí berú deti vážne, že učitelia sa musia správať k deťom korektne a bez ponižovania. Našťastie pre deti aj pre nás rodičov.

Pozdravuje... Jana