Kupujete nový monitor?

Uprednostnite plochý a ľahký displej LCD pred veľkým a ťažkým monitorom, ktorý bude za krátky čas už len prežitkom s viacerými nevýhodami...

>> Móda >> Aktuálne >> Kupujete nový monitor?

Rozhodli ste sa kúpiť nový počítač alebo monitor? Zvážte jeho výber a porovnajte výhody starých a nových typov. Nastupuje vláda LCD...

Zdá sa, že LCD (Liquid Crystal Displey) monitory definitívne porazili svojich ťažkých a objemných predchodcov, t.j. tradičné monitory. Hoci LCD monitor je v porovnaní so svojim "klasickým" predchodcom stále drahší (od 17.000 Sk), má nespochybniteľné výhody; a nie je to len moderný (imidžový) vzhľad: K prednostiam nového plochého a ľahkého displeja LCD patrí značná úspora priestoru (čo je pre mnohé domácnosti, ale i kancelárie dôležitá skutočnosť); ďalej je to neprehliadnuteľná úspora energie (mimoriadne nízka energetická spotreba je podľa odborníkov najsilnejšou stránkou nových, presadzujúcich sa displejov) a napokon je tu fakt, ktorý poteší všetkých ekologicky zameraných užívateľov PC, a to je absencia žiarenia.
Široká spotrebiteľská obec si už výhody nového typu monitora všimla a záujem o LCD technológiu stále rastie. V blízkej budúcnosti sa dokonca očakáva vznik novej kategórie produktov - LCD televízorov. A aj keď LCD technológia nepatrí v rámci svojej oblasti k najnovším, odborníci predpokladajú, že LCD displeje budú vládnuť minimálne desať nasledujúcich rokov, pretože výrobcovia sú rozhodnutí stavať už na overených technológiách.

Ďalšia nová technológia OLED (Organic Light-Emitting Diode), ktorá prináša displeje vyrábané z organických materiálov vyžarujúcich svetlo, keď nimi prejde elektrický náboj, odstránila nutnosť podsvietenia displejov - faktor zvyšujúci výrobné náklady a spotrebu energie pri používaní. OLED displeje by mali byť tenšie, kontrastnejšie a lacnejšie (vďaka úspornejšiemu výrobnému procesu) ako LCD displeje, no pokiaľ ide o stolové PC a väčšie notebooky, je výroba záležitosťou vzdialenej budúcnosti. OLED technológia sa bude zatiaľ uplatňovať len pri efektívnej výrobe menších displejov: u mobilných telefónov, vreckových počítačov, digitálnych fotoaparátov a kamier.

Tip: Pokiaľ ide o cenu LCD monitorov, za posledných päť rokov výrazne klesla a očakáva sa jej ďalší pokles; no iba v horizonte vzdialenejšej budúcnosti, pretože dopyt po novom type displejov vzrástol a cenová krivka sa začala dvíhať. Z daného vyplýva, že špekulácie o vhodnom čase kúpy sú dosť problematické a ziskovejšie bude uprednostniť svoje potreby a výhody nového monitora.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.