Vytlačiť túto stránku

Poradíme ako na nájomníkov, ktorí neplatia

Napísal MD 19. august 2019

„Spočiatku to aj fungovalo, moji nájomníci platili splátky za byt pravidelne. No v poslednej dobe sa tvária, že im to nevychádza alebo že vraj len zabudli. No to iste... Zatajujú sa predo mnou. 

byvanie uniqa

Nájomníci „zabúdajú“ platiť za byt a zatajujú sa pred majiteľom. Riešenie však exituje.

Vždy, keď prichádza dohodnutý termín platby, nereagujú na telefonáty ani na esemesky,“ sťažuje sa pán Ján, ktorý už dlhšiu dobu dáva do prenájmu svoj „mládenecký“ byt a s rodinou žije v novopostavenom dome. 

Jeho nájomníci vraj dokonca ani väčšinou nie sú doma, keď už ho naštve, že znova meškajú s platbou nájmu a ide ich priamo navštíviť. „Všetko mám poctivo zrátané, oni si možno myslia, že niečo sa im zabudne, niečo prepáči, údajne majú chorú dcéru. No ja teda neviem, čo mám robiť,“ pýta sa nešťastný prenajímateľ. Dlh sa nájomníkom neustále nabaľuje, pričom Jánovi vypadáva dôležitá časť príjmu. „Tiež mám svoje záväzky, napríklad splácam hypotéku za náš dom. Nemôžem si dovoliť meškať s platbami.“

Peter Hetteš, obchodný riaditeľ spoločnosti EOS KSI Slovensko, ktorá sa profesionálne venuje manažmentu a inkasu pohľadávok poznamenáva, že je veľmi dobre, ak si pán Ján vedie evidenciu dlžných súm. Má tak prehľad o tom, v čom spočíva predmet prípadného sporu.

„Aj takáto skutočne komplikovaná situácia každopádne má riešenie. Neodporúčame však spoliehať sa len na vlastné sily a pokúšať sa osobne kontaktovať dlžníkov.“ 

Je podľa neho na mieste zamyslieť sa nad využitím služieb inkasných spoločností, ktoré akékoľvek problémy s dlžníkmi dokážu vyriešiť na profesionálnej úrovni bez toho, že by boli do toho nejakým spôsobom vnášané rôzne nálady či emócie.