Vytlačiť túto stránku

Liečba a prevencia chronického žilového ochorenia

Napísal TS 09. máj 2017

Liečba CHŽO musí byť včasná, odborná, komplexná a je celoživotná. V prvom rade je nevyhnutná úprava životosprávy a zlozvykov.

chzco 2 1200x800

Kompresívna liečba pomocou sťahujúcich obväzov a pančúch pomáha v prvých štádiách ochorenia a čiastočne nahrádza nedostatočnosť svalovej pumpy v lýtkach, zrýchľuje prietok krvi, zmierňuje opuchy, pocit únavy a určitý čas obmedzuje rozšírenie kŕčových žíl a zabraňuje tvorbe vredu predkolenia. Veľmi efektívna je medikamentózna protizápalová liečba liekmi na predpis od odborníkov, ktorá je vhodná od skorých štádií a pôsobí súčasne na tri dôležité oblasti chronického žilového ochorenia: na žilový systém, lymfatický systém a mikrocirkuláciu. V prípade, že vzniknú kŕčové žily, je potrebné ich ošetriť chirurgicky. „Aj vďaka včasnej diagnostike a skorej medikamentóznej liečbe klesá počet pacientov v najvyšších štádiách potrebujúcich chirurgický zákrok,“ tvrdí MUDr. František Žernovický, cievny chirurg: „Aj keď je operačný  výkon potrebný, netreba sa obávať a odkladať ho    zbytočne na neskôr. Dnes v 95 % prípadov vieme chirurgiu varixov riešiť bezbolestne, jednodňovou chirurgiou, bez rezu a celkovej anestézy. Pacient je po výkone mobilný, odchádza domov a na druhý deň môže ísť do práce.“

Veľká skrytá žila je vzácny biologický materiál, ktorý môžete potrebovať za pár rokov na život zachraňujúcu operáciu srdca alebo na záchranu končatiny,  takzvaný venózny bypass.

MUDr. Žernovický ale zdôrazňuje, že ide vždy o chirurgický výkon, ktorý vykonáva chirurg v prostredí operačnej sály. Je potrebné k nemu pristupovať s rešpektom a rozvahou. Nie každý pacient s varixami potrebuje nutne výkon odstraňujúci  veľkú skrytú žilu, to znamená radikálnu operáciu. Je to štep, ktorý nosíte  stále pri sebe a jedného dňa vám môže zachrániť život, alebo končatinu. MUDr. Žernovický prirovnáva situáciu k stomatologickému ošetreniu: “Nikto  nežiada o vytrhnutie chorého zuba, ale o jeho záchranu. Platíme drahé stomatologické procedúry,  ktoré zachránia chorý zub na pár rokov a na druhej strane si spokojne necháme odstrániť veľkú, alebo malú skrytú žilu a stratíme vhodný štep na celý život. Práve toto je dôvod k rozvahe, k uváženej stratégii koho, ako a kedy operovať a koho ešte možno liečiť liekom a kompresiou alebo miniinvazívnou chirurgiou. 36% pacientov, ktorí majú diagnostikovaný reflux - spätný tok do veľkej skrytej žily - nemusí podstúpiť radikálny chirurgický výkon, nakoľko ich koncové chlopne sú funkčné. Práve týchto 36% pacientov nemusí stratiť hodnotný biologický materiál a môžu byť liečení liekom v kombinácii so špecifickou miniinvazívnou procedúrou.”

VeinViewer – najnovšia metóda na Slovensku

Pacienti na Slovensku majú u nás vďaka našim uznávaným odborníkom liečbu na svetovej úrovni. Vo Zvolene a v Bratislave nedávno po prvý krát predstavili VeinViewer - najnovšiu metódu vizualizácie žíl prostredníctvom infrakamery, ktorá premieta žilový systém v reálnom čase priamo na kožu.  „Identifikuje žilu ktorá spôsobuje rozvetvené metličky a umožní nám cielene ju ošetriť. Žily predstavujúce kozmetický problém sa dajú najefektívnejšie riešiť synergiou lasera, sklerotizácie a pôsobením chladu. Vďaka chladeniu je žila zúžená a samotný zákrok nebolestivý. Do vizualizovanej prívodnej žily sa ľahko vpichuje sklerotizačný roztok a na záver sa zasiahne laserom špeciálnej vlnovej dĺžky,“ spresňuje princíp metódy Cryo-Laser-Sclerotherapy cievny chirurg MUDr. Štefan Munka: Je to efektívna a bezpečná metóda odstraňovania žiliek bez nežiadúcich reakcií a nutnosti nosenia kompresívnych pančúch.“

Príznaky CHŽO
• pocit ťažkých nôh
• pocit napätia a opúchania nôh, horúcich či páliacich nôh alebo naopak chladu
• kŕče v lýtkach
• zvýšené potenie nôh
• bolesti nôh
• rozšírenie sieťových žíl – metličky (teleangiektázie) alebo rozšírené drobné koncové žily
• kŕčové žily (varixy)
• viditeľné opuchy končatín
• zmeny na koži, prípadné sfarbenie, ťažko sa hojace rany
• vred predkolenia žilového pôvodu.

Najčastejšie symptómy CHŽO
• pocit ťažkých nôh u 75% pacientov
• bolesť nôh – 67% pacientov
• pocit opuchnutých nôh - 55% pacientov
nočné kŕče v nohách – 43% pacientov