Vytlačiť túto stránku

Keď je rohovka zle zakrivená: Ako riešiť astigmatizmus?

Napísal KČ 24. február 2017

Ak sa vám v poslednej dobe stáva, že vidíte rozmazane pri čítaní alebo na diaľku, je dosť pravdepodobné, že trpíte astigmatizmom. Čo to vlastne je a ako sa dá tento problém riešiť?

astigmatizmus 1000x660

Astigmatizmus prezradia tieto príznaky

Príznaky astigmatizmu najčastejšie pacienti zbadajú práve pri normálnom pozeraní sa na krátku vzdialenosť či do diaľky. Ak vás trápi rozostrené videnie, je totiž možné, že diagnózou je práve astigmatizmus. Musíte byť však obozretní, pretože tento problém sa často spája aj s krátkozrakosťou či ďalekozrakosťou.

Medzi príznaky astigmatizmu patrí aj to, že postihnutý nie je schopný na väčšiu vzdialenosť určiť tvar alebo rozdiely medzi zakrivenými objektmi. Môžete to zbadať aj pri očnom vyšetrení s použitím špeciálnych tabuliek. Astigmatizmus je často sprevádzaný bolesťami hlavy, ktoré spôsobuje práve rozostrené videnie a príliš namáhané oko, a v niektorých prípadoch sa objavuje aj škúlenie.

Ako vyriešiť túto očnú vadu?

Astigmatizmus možno korigovať okuliarmi so špeciálnymi sklami, ktoré sa nazývajú cylindre. Ak sa tieto sklá kombinujú s plusovými alebo mínusovými sklami, hovoríme o torických sklách. Cylindrické sklá však môžu byť pre niektorých ľudí nepríjemné. Ide o to, že cylindrické sklo v jednej rovine obraz zmenšuje alebo zväčšuje, normálny je len v kolmej rovine. Najhoršie to pacienti vnímajú pri pohľade na pravidelné štruktúry, ako je dlažba či kachličky.

Možným riešením je zníženie cylindrickej korekcie. Tým sa však zníži aj zraková ostrosť. Preto ak vám takéto okuliare nie sú po vôli, možnosťou sú kontaktné šošovky alebo niektorý z refrakčných chirurgických zákrokov. Astigmatizmus sa dá riešiť pomocou laserovej techniky. Pri nej laser upraví povrch očnej rohovky tak, že zmenší zakrivenie nadmerne vyklenutých častí a zvýši ho pri tých plochých.

Foto: bigstockphoto.com