Vytlačiť túto stránku

Kŕčové žily

Napísal femme 05. september 2016

Asi každá žena si zakladá na pekných nohách, preto ak sa objavia neestetické kŕčové žily, netreba zúfať. Nie sú nijaké vážne ochorenie a existuje jednoduché riešenie ako sa ich zbaviť.

nohy 1000x667 16

PREVENCIA

Ako znížiť riziko vzniku kŕčových žíl
Kŕčové žily sa nachádzajú tesne pod kožou, ktoré sa zväčšia prípadne poskrúcajú. Vznikajú pri oslabení žilových chlopní, ktoré usmerňujú tok krvi jedným smerom. Vplyvom gravitácie sa vyvíja na chlopne tlak, čo môže viesť k hromadeniu krvi v oslabených žilách. Okrem nôh, sa môžu vyskytnúť v oblasti konečníka (hemoroidy) a pažeráka. K ich tvorbe prispieva obezita, hormonálne zmeny počas tehotenstva a menopauzy alebo dlhé státie. Zaujímavosťou je, že v niektorých rodinách je ich výskyt častejší a prevládajú hlavne u žien.
Obezita je jeden z faktorov, ktorý je príčinou vzniku kŕčových žíl. Veľká hmotnosť, zvlášť v oblasti brucha, tlačí na žily v hornej časti stehien a slabín, spôsobuje ich nedostatočnosť a okrem toho spomaľuje cirkuláciu krvi. Pravidelné cvičenie a posilňovanie nôh. Ľahší prietok krvi cez žily zabezpečíte pravidelnou chôdzou alebo behom. Ak športovanie nepatrí medzi vaše koníčky, skúste zameniť výťah za schody.
V prípade, že ich už máte a trpíte bolesťami, pravidelne si v sede alebo v ľahu vykladajte nohy, aby sa krv z nôh ľahšie vracala do srdca. Nenoste podkolienky, ktoré sťahujú oblasť tesne pod kolenom a zvoľte zdravotné pančuchy.

SYMPTÓMY

Sú nápadné na pohľad, do modra sfarbené, opuchnuté, pokrútené žily. Najčastejšie sa objavujú na zadnej strane lýtka alebo na iných miestach dolnej končatiny. Ich výskyt spravidla sprevádza bolesť, opuch chodidla a členkov. Povrch pokožky môže byť suchý a sprevádzaný svrbením.

LIEČBA

V ľahších prípadov stačí nosiť elastické pančuchy, pravidelne sa hýbať a nechať nohy oddychovať. Pri bolestivých kŕčových žilách sa odstraňujú chirurgicky pri lokálnej anestézii alebo neurochirurgickou procedúrou – sklerotizácia žíl. Pri tomto zákroku sa do kŕčovej žily vstrekne dráždivý roztok, ktorá steny žily o seba prilepia a uzavrú tok krvi cez žilu. Iné žily v okolo preberú funkciu sklerotizovanej žily. Obidva zákroky však nezaručia, že sa kŕčové žily na inom mieste opäť vytvoria.

1 Komentár

  • Komentár Petra %PM, %31 %904 %2017 %20:%júl napísal Petra

    hned od zaciatku pouzivajte gel priessnitz na zily a cievy a podchydte ich kym nie je neskoro