Vytlačiť túto stránku

Dermatológ radí

Napísal Aneta Sklenářová 09. august 2016

V lete si dávajte pozor na citrusové vône, v kombinácii so slnečným žiarením môžu spôsobovať podráždenie pokožky. Vplyvom zvýšenej intenzity slnečných lúčov sa u ľudí častejšie objavujú popáleniny, alergické reakcie a podráždenie pokožky.

Vyrážky ale môžu vznikať aj dôsledkom kombinácie slnečných lúčov a látok obsiahnutých v kozmetike. Parfumácia výrobkov trápi podľa Vedeckého výboru pre bezpečnosť spotrebiteľa Európskej komisie až 16 % ekzematikov. O vzniku alergických reakcií a o zložení prípravkov na leto sa v komentári rozhovoril dermatológ Tomáš Kampe.

V letných mesiacoch často vznikajú na pokožke alergické reakcie či podráždenia vplyvom niektorej látky obsiahnutej v kozmetickom prípravku. Často je na vine parfumácia produktov, ktorá im dodáva charakteristickú vôňu. Látky sú súčasťou parfumov, ale aj kozmetiky, čistiacich prostriedkov alebo zmäkčovadiel. Väčšinou ide o prirodzené alebo synteticky odvodené zlúčeniny, ktoré spôsobujú problémy ako je vyrážka, začervenanie alebo opuch.

Vyhnite sa horkému pomaranču či limetke
Obzvlášť v lete by sa citliví jedinci mali vyhýbať niektorým esenciálnym olejom, ktoré môžu v kombinácii so slnkom spôsobiť nepríjemné reakcie. V kozmetických produktoch sa podľa štatistík objavuje viac než 2500 vôní. Medzi zavedené alergény sa podľa Vedeckého výboru pre bezpečnosť spotrebiteľa zaradzuje 54 jednotlivých vôní a 28 esenciálnych olejov. Ďalších 26 chemikálií bolo zaradených k pravdepodobným alergénom a 35 chemikálií a 13 prírodných látok k možným alergénom. V lete sú obľúbenými najmä citrusové vône, ktoré pôsobia ľahko a sviežo. Práve pri nich ale môže nastať veľké riziko vzniku nepríjemných reakcií na pokožke. K toxickým látkam patrí napríklad limetka, horký pomaranč či bergamot. Citlivé na slnečné žiarenie sú pomaranč, citrón, tangerínka a mandarínka. Potenciálne nebezpečenstvo predstavuje aj škorica, šalvia, pačuli alebo céder. Rastlinné extrakty sú často uvádzané pod latinským názvom, čítať etikety je preto nevyhnutné. Hlavne sa nenechajte mýliť označeniami ako hypoalergénny alebo prírodný, pretože aj tieto produkty úplne bežne obsahujú alergény. Naopak, dobrou voľbou je napríklad levanduľa, eukalyptus alebo mäta, pretože majú hojivé a protizápalové účinky. Môžu sa teda používať aj počas slnenia.

0908 16 small

Ako rozlíšiť alergiu od podráždenia?
Kombináciou pôsobenia slnečného žiarenia a kozmetických prípravkov môžu na pokožke vzniknúť prejavy podráždenia. Tieto reakcie majú veľmi podobné prejavy ako alergie na slnečné žiarenie, preto ich mnoho ľudí mylne zamieňa. Pôvodcom podráždení pokožky nemusí byť slnko samotné, ale jeho kombinácia s kozmetickými prípravkami. Napríklad, aj opaľovacie krémy často obsahujú vonné a konzervačné látky, na ktoré môže pokožka neprimerane reagovať. Oproti tomu podráždenie kože spôsobené slnečnou alergiou sa objavuje iba na miestach, ktoré boli vystavené slnku. Najčastejšie na krku, rukách, ramenách. Kozmetické prípravky dokážu vyvolať svrbenie a opuchy na väčšej ploche tela. Teda aj na miestach, ktoré ste krémom nenamazali. K podráždeniu pokožky môže dôjsť aj nadmerným použitím kozmetického produktu, najčastejšie býva na vine mydlo alebo šampón. Koža začne praskať a je vysušená. Náchylné sú predovšetkým partie s tenkou vrstvou kože, kožné záhyby, očné viečka a tvár.

Alergická reakcia na nejakú zložku kozmetického prípravku sa na rozdiel od podráždenia neprejavuje na koži ihneď, ale je potrebných až niekoľko hodín či dní po použití produktu. Nie je preto jednoduché určiť príčinu problémov. Imunitný systém bojuje proti infekcii, ktorú vyvoláva kozmetická zložka. K prejavom alergie patrí svrbenie, bolestivá koža, začervenanie a vznik šupiniek. Ako náhle sa alergénu vyhnete, príznaky by mali do niekoľkých dní poľaviť. Reakcia sa navyše spravidla objavuje až vtedy, keď je telo alergénu vystavené viac než raz a skôr opakovane. To znamená, že alergia nevzniká iba na novo zaradené kozmetické prípravky, ale aj na tie, ktoré používame dlhodobo.

Autor komentára: Dermatológ Tomáš Kampe, odborný konzultant spoločnosti LR Health & Beauty

1 Komentár

  • Komentár Erika %PM, %22 %745 %2018 %16:%apr napísal Erika

    Dobrý deň,
    chcela by som sa informovať ohľadom citlivej problematickej pleti.. Co som bola u kožnej tak mi naposledy diagnostikovala seboreu, tak mi dala umyvaci gel od biodermy sebium, ktory mi ciastocky suchej koze zmyl, no teraz mi uz nepomaha..plet ma po nom stipe a zacervena..tiez mi dala aj eucerin krem atopiControl aby sa mi plet zvlacnila, zjemnila, no tiez ma po tom stipe plet..davam si aj krem biodermu no uz ani to mi nepomaha a tiez som skusala aj emoliencny krem od a-derma,no uz aj ten ma na tvari stipe, zacervena mi a spravia sa mi flaky, ktore nie su vobec pekne ..po aplikovani hociktoreho z uvedenych kremov sa mi plet ukludni az po par hodinach, flaky ostanu, no nie su az take cervene. Prosim poradte mi, co robit..aky krem alebo kozmetiku mam skúsiť aby sa mi ukludnila plet, ostala jemna, vlacna, hydratovana a bez cervenych flakov, co mi je neprijemne.
    Ďakujem veľmi pekne