Spúšťačom fotodermatóz sú lieky, kozmetika a potraviny

Výskyt slnečných alergií (fotodermatóz) a kožných reakcií na UV žiarenie sa v posledných rokoch významne zvýšil. Alergia na slnko postihuje najmä ženy medzi 20. a 40. rokom života...

... ale môže sa objaviť v ľubovoľnom veku aj u ľudí, ktorí alergie bežne nemávajú. Neželanú kožnú reakciu môže spustiť niektorá zložka kozmetických prípravkov, liekov, rastlín a potravín najčastejšie v spojení s UV žiarením. V 70 % prípadoch sú za ňu zodpovedné UVA lúče.

„Nárast počtu alergií na slnko spôsobuje zväčšovanie ozónovej diery, vonkajšie prostredie, stresový spôsob života a imunita človeka. Slnečná alergia, tiež známa ako fotodermatóza, dermatitis solaris je zvýšená citlivosť kože na slnečné žiarenie. Je to stav, kedy slnečné žiarenie spôsobí nežiadúcu kožnú reakciu. Prejavuje sa takmer u 20 % populácie, pričom každý rok počet alergikov narastá. U väčšiny ľudí sa prejavuje solárna dermatitída intenzívnym erytémom s edematóznym opuchom, pocitom horúčavy, neskôr pribudnú pľuzgieriky, štádium mokvania a tvorba krúst na miestach, ktoré boli vystavené priamemu slnku, predovšetkým vo výstrihu, na hrudníku, na ramenách, na rukách,“ vysvetľuje MUDr. Adriana Tomeková, primárka dermatologicko-laserovej kliniky TOMAR.

Najbežnejším typom slnečnej alergie je slnečná urtikária a polymorfná svetelná dermatóza. Tá postihuje prevažne osoby s bledšou pleťou, ale môže sa vyskytnúť u ľudí aj s tmavšou kožou po intenzívnej expozícii na slnku. Častejšie sa vyskytuje u žien ako u mužov a vzniká už po niekoľkých hodinách pobytu na slnku, pričom postihnutá je iba exponovaná koža. Neskôr sa tvoria škvrnité erytémy, papulky až papulovezikuly sprevádzané svrbením. Postupne po niekoľkých dňoch ustupujú v prostredí bez svetla. V priebehu leta, keď si koža na slnko trochu zvykne, majú tendenciu ustúpiť.

Ďalším častým typom solárnej alergie je fototoxická dermatitída a fotokontaktná alergia, ktorú spôsobuje vzájomné pôsobenie slnečného UV-žiarenia a až sto rôznych látok nachádzajúcich sa v rastlinách, liekoch, parfumoch, mydlách, krémoch či potravinách. Po ožiarení slnkom vzniká na koži po niekoľkých hodinách až dňoch zápalový erytém a pľuzgieriky. Najčastejšie býva postihutá tvár, krk, ruky, hrudník a chrbát. Na postihnutých miestach sa často vyskytujú aj difúzne hyperpigmentácie.

„Pred pobytom na slnku a ani bezprostredne po ňom nepoužívajte protizápalové gély, pleťové vody, parfumovanú kozmetiku a krémy. Na slnku by ste sa určite nemali zdržiavať ani pri užívaní antibiotík, antireumatík, antidiabetík, sedatív, acylpirínu, ibuprofenu, liekov na vysoký krvný tlak, či prírodných antidepresív obsahujúcich Ľubovník bodkovaný. Citlivejší ľudia môžu reagovať alergicky aj po konzumácii citrusov, petržlenu, zeleru, fíg a rastlinných štiav. Pri všetkých typoch alergických reakcií, ak už nastanú, je najlepším riešením nevystavovať sa priamemu slnku. V rámci prevencie je potrebné myslieť na postupné a pravidelné vystavovanie sa slnečnému žiareniu, ale aj používanie ochranných opaľovacích krémov určených na konkrétny fototyp kože,“ informuje dermatologička.

Fotosenzitivita je tiež spájaná s autoimunitným ochorením Lupus erythematodes a inými metabolickými ochoreniami. Pre ľudí trpiacich atopickým ekzémom sú najlepšie prípravky na báze čistých minerálnych filtrov, bez parfumov a chemických filtrov s vysokým SPF faktorom, vhodným aj pre malé deti. „Detská pokožka je veľmi citlivá a každé spálenie v tomto veku významne zvyšuje riziko kožných ochorení v dospelosti. Na silnom slnku je potrebné chrániť si hlavu klobúkom alebo čiapkou a oblečením, ktoré zakryje ramená a hrudník, aby ste predišli úpalu. V rámci kompletnej slnečnej ochrany je dôležitá ochrana očí kvalitnými slnečnými okuliarmi s UV filtrom,“ uzatvára Adriana Tomeková.

1 Komentár

  • Komentár Evka %AM, %26 %518 %2019 %11:%dec napísal Evka

    kvalitna kozmetika je zaklad starostlivosti o pokozku a to u vsetkych ... ja som hrozne rada za notino, kde si vzdy najdem nieco co ma oslovi a ked si neviem rady, tak si dam poradit ... trebars toto leto som bojovala opat so slnkom a vyrazkami a teraz som zvladla slnenie bez vyrazok a akedjkolvek alergie s avene sun minerals na ich radu...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.