Vytlačiť túto stránku

Život s celiakiou bez obmedzení

Napísal DJ 19. apríl 2016

Liečebno-transformačná metóda Cesta je celosvetovo známa najmä vďaka výborným výsledkom v oblasti psychického i fyzického zdravia. Ide o alternatívnu metódu liečenia, ktorá preniká do jadra emócií...


... ktorým tak dáva voľný priechod, čím uvoľňuje vnútorné blokády priamo na bunkovej úrovni. Pozivítnu skúsenosť s metódou Cesta má aj Michal Andrejco, úspešný podnikateľ, ktorému bola po dlhopretrvávajúcich problémoch diagnostikovaná celiakia. Čo sa u neho zmenilo touto diagnózou? Pomohla mu Cesta k plnohodnotému životu?

 


Michal Andrejco:

 

„Moderná medicína bola pre mňa vždy jediným riešením.“

Celiakiu mi diagnostikovali v roku 2003. Mal som vtedy 22 rokov. Do 28. roku života som denne užíval niekoľko liekov, nakoľko ma od útleho detstva trápila bronchiálna astma a množstvo alergií, spojených s poruchou imunitného systému. Ako dieťa zo zdravotníckej rodiny som „zdedil“ presvedčenie, že na bežný zdravotný problém je automatickým riešením nasadenie antibiotík. Alternatívna medicína bola pre mňa nezámym pojmom, dokonca som ňou opovrhoval.

Tráviace ťažkosti som dlhodobo ignoroval. Pristupoval som len k potláčaniu symptómov. Následok toho na seba nenechal dlho čakať a v roku 2001 ma vo vážnom stave hospitalizovali. Toto bol pre mňa moment, po ktorom som bol pevne rozhodnutý zistiť, čo sa to vlastne so mnou deje. Dva roky nato mi diagnostikovali celiakiu. Prvou voľbou bola bezlepková diéta, ktorá určité obdobie naozaj ukážkovo fungovala. Treba poznamenať, že som sa i ukážkovo vyhýbal konzumácii lepku.

 


„Riešil som len fyzično. Spojitosť s niečím hlbším som nevnímal.“

V roku 2008 však nastal zvrat v mojom zdraví a tráviace ťažkosti sa vrátili v omnoho intenzívnejšej forme, napriek tomu, že som bezlepkovú diétu nikdy neporušil. Nasledovalo takmer 3-ročné pátranie po odpovediach v rámci jedinej medicíny, ktorú som vtedy poznal - modernej „západnej“ medicíny. V rámci toho som absolvoval sériu odborných vyšetrení u špičkových lekárov i na zahraničných klinikách. Priznám sa, že som žil v strachu. Z takmer 90 kilového zdravého chlapa som sa v priebehu pár mesiacov zmenil na 60 kilovú trosku, otca, ktorý v rukách neudržal ani vlastné 6 -mesačné dieťa. Výber jedla, ktoré som ako tak strávil sa radikálne zúžil, moderná medicína mi diagnostikovala funkčnú poruchu žlčníka, ktorý však nebol indikovaný na operáciu; chronický zápal žalúdka, tenkého i hrubého čreva, premnoženého Helicobactera Pylori a Candidu Albicans. Trpel som častými anxióznymi atakmi, v noci som bez hypnotík nezaspal, na určitú dobu som skončil na anitdepresívach. Až v tomto stave som bol ochotný zahodiť predsudky a otvoriť sa akejkoľvek možnosti, ktorá by mi pomohla.

 

„Stres je sprofamované slovo, pričom málokto skutoťčne vie čo vlastne zmanená.“

Je zláštne, že napriek tomu, ako často sa v dnešnej dobe skloňuje slovo stres, nikdy som „stres“ ani nič iné, čo by nebolo fyzického pôvodu, nepovažoval za pôvodcu môjho problému. Bol som presvedčený o tom, že ide o biologický problém, ktorý je nutné vyriešiť na telesnej úrovni. Stres je navyše tak sprofamované slovo a ja som bol jedným z tých, ktorý slovu „stres“ jednoducho nerozumeli.

Bol som predsa šťastný, miloval som medzinárodný business, v rámci ktorého som úspešne pôsobil. Mal som nadštandardný životný štýl, zážitky o ktorých mohli moji rovestníci len snívať a vyrovnaný partnerský život. Voči slovu „stres“ som bol imúnny. Nerozumel som mu a teda sa ma v mojom ponímaní netýkal. Šlo len o akéhosi abstraktného činiteľa, ktorý ma neoplyvňoval, lebo vlastným životom som sa cítil naplnený.

 

„Tam, kde moderná medicína zlyhávala, som začal prirodzene skúšať tzv. alternatívu.“

Ako sa moje zdravotné problémy stupňovali, uvedomoval som si stále jasnejšie, že moderná medicína sa snaží len potláčať symptómy bez toho, aby zisťovala podstatu problému. Dnes viem, že moderná medicína v Európskej Únii má okolo 60 rôznych špecializácií, pričom napr. v USA je moderná medicína vetvená ešte viac. Keď si zoberiem, že v mojom tele všetko súvisí so všetkým a to ešte nehovorím o mentálnej a emocionálnej úrovni, ktoré na celkové zdravie človeka zásadným spôsobom vplývajú, je zrejme, že tento systém má svoje pozitíva i negatíva.  V tomto období som teda prvýkrát privoňal k alternatíve a dostal sa tak aj k metóde Cesta. Rozhodol som sa otvoriť knihu, ktorú mi darovala kamarátka. Jedným hltom som knihu za noc prečítal. O pár mesiacov na to som vyrazil na seminár do Prahy.

Moje prvé reálne zažívanie tejto metódy mi prinieslo momenty, na ktoré ma nič nemohlo pripraviť. Po absolvovaní prvého silne zážitkového semináru, som pochopil že si môžem dovoliť byť emocionálny. Prvýkrát v živote som zažil emócie ako čistú energiu, ktorá prechádza celým telom. Pochopil som, že práve bloky nestrávených emócií - najmä tých tzv. „zlých emócií“, ktoré sa človek snaží potláčať alebo ignorovať, môžu spôsobovať funkčné orgánové poruchy, koré následne u mnohých prerastajú do štrukturálnych porúch – teda reálnych diagnóz modernej medicíny.

Asi po 4-5 mesiacoch, ako som postupne absolvoval celý program Cesty a na jednotlivých seminároch zažíval ďalšie a ďalšie hlboké uvedomenia a emocionálne sa uzdravoval, som vnímal vitálny pocit z vlastného zdravia – fyzického i psychického.

 

„Ako diagnostikovaný celiatik žijem dnes plnohodnotný život bez akýchkoľvek obmedzení.“

V roku 2011, dva roky po prvom stretnutí sa s Cestou, som cestoval do Indie, kde som sa rozhodol ukončiť bezlepkovú diétu. Odvtedy konzumujem i lepok, na ktorý nemám žiadne reakcie. Komplexné parametre krvy i moču, mineralogram, pečeňové testy a špeciálne testy na celiakiu (hodnoty tkanivovej transglutaminázy, tTGA), mám kompletne v norme. Teším sa z toho, že i moderná medicína potvrdzuje môj subjektívny pocit z pevného zdravia. Moje trávenie je už dlhé roky plne funkčné, nepociťujem žiadne subjektívne ťažkosti, váha a vitálna sila je späť. Som vďačným otcom troch detí a šťastným manželom a na Slovensku vediem prvú kliniku celostnej medicíny.

 

„Cestu by som odporučil všetkým!“

Cesta je neoddeliteľnou súčasťou môjho života. Jednotlivé terapeutické nástroje aplikujem pravidelne na seba ako emocionálnu hygienu; aktívne využívam poznatky z Cesty pri mojej práci v podniakní; v koučingu- pri prezentovaní a tiež v rodinnom živote - vo výchove detí a samozrejme pri nekonečnom sebaspoznávaní.

Liečebno-transformačnú metódu Cesta by som odporučil skutočne všetkým. Ľuďom, ktorí si uvedomujú zopovednosť za vlastné zdravie. Cesta dokáže pomôcť nielen pri chronických ochoreniach, v rámci ktorých klasická moderná medicína ponúka len udržiavaciu liečbu či dietetické obmedzenia. Tiež ľuďom, ktorí sa chcú spoznať, pracovať na sebe a odstrániť svoje nezdravé vzorce správania a umožniť tak naplno žiariť vlastnému potenciálu a realizovať svoje sny. Je dôležité mať na pamäti, že ak idem na sedenie Cesty s úmyslom „skúšať“, intenzita výsledného efektu bude pravdepodobne mierna. Ak sa však rozhodnem otvoriť a naplno prijať a prežiť vlastné emócie - akékoľvek, toto zdanlivo banálne nastavenie, má reálnu silu zmeniť fundamentálne životné postoje, vzťahy, matériu, zdravie či základný pocit šťastia – či vlasntého stavu naplnenia.

 Viac informácií sa dozviete na stránke www.brandonbays.sk

Foto: Michal  Andrejco/www.brandonbays.sk