Sexuálne prenosné ochorenia

Napísal HPV College 11. február 2016

Odborníci z radov gynekológov a dermatovenerológov varujú pred výrazným nárastom výskytu genitálnych bradavíc, sexuálne prenosného ochorenia...


... ktoré napáda rovnakou mierou ženy i mužov. Výskyt tohto ochorenia, ktoré spôsobuje infekcie ľudskými papilomavírusmi (HPV), sa za posledné roky zniekoľkonásobil. Ide o vysoko infekčné ochorenie, ktoré veľa pacientov podceňuje a včas nelieči, hoci je na Slovensku k dispozícii účinná ambulantná i domáca liečba.

FAKTY A ČÍSLA

Infekcia HPV

- Ľudské papilomavírusy (human papillomavirus = ľudský papilomavírus) sú skupinou vírusov napádajúcich kožu a sliznicu človeka, hlavne v oblasti genitálií a konečníka.

- Popísaných je viac ako sto rôznych typov. Nákazu niektorými z nich sprevádzajú vysoké zdravotné riziká.

- Na svete je v súčasnosti nakazených okolo 630 miliónov ľudí, teda viac než jedenásť percent ľudstva.

- V súčasnosti je HPV najčastejšia sexuálne prenosná infekcia.

- Za život sa s ňou stretne 80 % sexuálne aktívnych mužov aj žien.

- Najčastejšie sa nakazia ľudia vo veku 18 až 25 rokov.

- Pokiaľ sa organizmus infekcie nezbaví, môže dôjsť ku zdravotným komplikáciám alebo dokonca k rozvoju vážnych ochorení. Odhadnúť, u koho sa choroba prejaví, nie je možné.

-  Symptómy ochorenia sa môžu objaviť až niekoľko rokov po nákaze a je teda skoro nemožné určiť, kedy ku nákaze došlo.

- Kondóm znižuje riziko prenosu, ale nie je 100% ochranou.

- Infekcia sa prenáša aj maznaním a orálnym sexom.

- Infikovaná osoba väčšinou nemá žiadne príznaky a nevie, že je prenášačom vírusu.

HPV ochorenia

- Typy vírusov s vysokým rizikom (hlavne 16 a 18) majú na svedomí zhubné ochorenia: nádory a závažné prednádorové stavy v oblasti krčka maternice, vonkajších rodidiel, pošvy, penisu, konečníka a tiež hlavy a krku.

- Typy vírusov s nízkym rizikom (hlavne 6 a 11) spôsobujú: condylomata acuminata (genitálne bradavice, kondylómy), papilomatózu hrtana, menej závažné prednádorové stavy.

- Rakovina krčka maternice je najčastejšie onkologické ochorenie spôsobené infekciou HPV. Rakovina krčka maternice vzniká v priemere po pätnástich rokoch od infekcie vysoko rizikovým typom HPV.

- Genitálne bradavice sú najčastejšie ochorenie vôbec spôsobené infekciou HPV. Vývoj od infekcie po vznik kondylómov trvá väčšinou niekoľko týždňov.

- Výskyt genitálnych bradavíc a papilomatózy hrtana v posledných rokoch prudko stúpa.


Genitálne bradavice

Genitálne bradavice (kondylómy, condylomata acuminata) sú nezhubným (benígnym)  ochorením vírusového pôvodu. Spôsobujú ich tzv. HPV vírusy (Human Papillomae Virus - ľudský papilomavírus).

Klinicky ide o kožné výrastky, ktoré zvyčajne vznikajú v oblasti vonkajších pohlavných orgánov, a to tak u žien, ako aj u mužov. Veľmi často sú belavej alebo pleťovej farby, môžu však byť aj tmavo sfarbené. Veľkosť genitálnych bradavíc sa pohybuje od úplne malých, voľným okom sotva viditeľných bradavičiek, až po útvary karfiolového tvaru.

U žien sa najčastejšie vyskytujú okolo pošvového vchodu, môžu však vznikať aj v pošve a na krčku maternice. Okrem nepríjemných vonkajších prejavov znamenajú pre ženu veľmi často aj obmedzenie sexuálnej aktivity a následnú možnosť vzniku depresií. U tehotných žien môže dôjsť aj k prenosu tohto vírusu na plod v priebehu pôrodu a následne spôsobiť u dieťaťa výskyt tzv. papilomatózy hrtana, ktorá môže ohroziť život dieťa udusením.

U mužov sa genitálne bradavice objavujú najčastejšie na penise alebo miešku. Taktiež môžu byť okolo konečníkového otvoru, v priestore medzi genitáliami a konečníkom, na tzv. hrádzi. Vzácne sa vyskytujú v oblasti slabín. Môžu byť príčinou ďalších ochorení, akým je napríklad fimóza, ďalej chronických zápalov močovej trubice vrátane bolestivosti v mieste výskytu.

Infekcia sa môže preniesť prostredníctvom drobných poranení sliznice infikovaného partnera, a to počas pohlavného styku (vaginálneho, orálneho aj análneho). Ide teda o sexuálne prenosné ochorenie. Infekcia sa môže prejaviť klinicky, teda vznikom bradavíc, ale aj nie, aj keď je človek vírusom infikovaný.

- Genitálne bradavice postihujú najmä ľudí v období aktívneho sexuálneho života. Odhaduje sa, že na svete sa vyskytne viac než 6 miliónov nových infekcií u ľudí vo veku 14 – 44 rokov. V USA sa diagnostikuje viac ako 1 milión nových prípadov genitálnych bradavíc ročne.

-  Aj keď genitálne bradavice nie sú smrteľne nebezpečné, predstavujú pre pacientov značnú zdravotnú, psychosociálnu a ekonomickou záťaž.

Odpovede na najčastejšie kladené otázky a on-line poradňu lekárov nájde verejnosť na stránkach www.hpv-college.cz a www.hpvguide.cz.

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.