Šeroslepota

Vidíte zle v tme? Pozor na nočnú slepotu. Zimné obdobie je pre mnohých ľudí ťažké najmä pre nedostatok prirodzeného svetla. Okrem zvýšenej únavy však mnohých ľudí trápi aj to, že v tme či v šere jednoducho dobre nevidia.


Nočná slepota, ľudovo nazývaná šeroslepota, je veľmi nepríjemná a môže spôsobovať vážne problémy napríklad pri šoférovaní.

Neprispôsobivé oči

Chvíľkovú nočnú slepotu môže zažiť na chvíľu každý, keď vstúpi z jasne osvieteného priestoru do tmy – oku chvíľu trvá, kým sa prispôsobí nedostatočným svetelným podmienkam a v tej chvíli sa nám zdá, akoby sme na okamih oslepli. Za normálnych okolností si však po chvíli naše oko zvykne a my dokážeme rozoznávať aspoň obrysy. „Je prirodzené, že v tme nevidíme rovnako dobre ako mačky. Nočná slepota však nie je o tom, že v šere a tme vidíme horšie. Ide o naozaj vážny problém, ktorý spôsobuje, že postihnutý človek vidí veľmi zle alebo vôbec,“ vysvetľuje MUDr. Peter Žiak z martinskej očnej kliniky UVEA Mediklinik.

Vitamín A – potrava pre oko

„Nočná slepota je v podstate pigmentová degenerácia, presnejšie dystrofia sietnice. V oku odumierajú bunky, ktoré majú na starosti spracovanie svetla,“ vysvetľuje doktor Žiak. Chorobu môžeme mať vrodenú alebo sa môže z rôznych dôvodov vyvinúť aj u doteraz zdravého človeka. Týmto ochorením trpí na Slovensku približne jeden človek zo štyritisíc a môžeme ho zistiť už u malých detí. Ak sa v tme nevedia dobre orientovať v priestore, narážajú do predmetov a podobne, obava z ochorenia môže byť oprávnená. Chorobu si môžeme privolať aj sami zlým stravovaním a celkovou životosprávou – spôsobuje ju aj nedostatok vitamínu A. V rámci prevencie sa preto oplatí ho priebežne dopĺňať z prirodzených zdrojov. Obsahuje ho napríklad mlieko, syry, pečienka, mrkva, zemiaky, brokolica, špenát a podobne. „Táto príčina vzniku nočnej slepoty je u nás relatívne vzácna. Ak sa však už nedostatok vitamínu A prejavuje aj na zhoršenom videní, mali by ste urýchlene zvýšiť jeho príjem do organizmu aj pomocou výživových doplnkov alebo liekov,“ varuje doktor Žiak.

Nádej pre pacientov: transplantácia fotoreceptorov

Nočnú slepotu zatiaľ nevieme liečiť. Prevencia zdravou stravou a dostatočným príjmom vitamínu A môže pomôcť, no proti vrodenej chybe sa takto bojovať nedá. „Nádej pre pacientov predstavuje objav britských vedcov, ktorí úspešne transplantovali tyčinky (fotoreceptory) do očí myší, ktoré v očiach predtým žiadne tyčinky nemali,“ opisuje doktor Žiak kľúčový experiment. Výskumníci z londýnskej University College zistili, že po transplantácii relatívne malého množstva fotoreceptorov a ich adaptácii dovtedy šeroslepé myšky  reagovali na slabé svetlo.

S tmou nie sú žarty

Kým však tento spôsob liečenia bude dostupný, šeroslepým nezostáva nič iné, len si dávať naozaj veľký pozor. „Najväčším problémom je šoférovanie za zhoršených svetelných podmienok, ľudia s nočnou slepotou by v tme šoférovať vôbec nemali,“ varuje doktor Žiak. Ak sa preto chystáte na cestu autom, nezabudnite, že v zimných mesiacoch sa stmieva už okolo pol štvrtej popoludní. Okrem ohrozovania životov za volantom je nočná slepota samozrejme aj nepríjemná. „A nie len to, v najhoršom možnom scenári môže  pigmentová degenerácia sietnice viesť až k úplnej slepote. Ak sa vám zrak v tme výrazne zhoršuje, neváhajte a absolvujte vyšetrenie u odborníka,“ dodáva očný lekár. Vyšetrením nič neriskujete, zhoršené videnie v tme môže navyše odhaliť aj začínajúcu krátkozrakosť.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.