Vytlačiť túto stránku

Poznáte svoju glykémiu?

Napísal LiVE POSITIVELY 22. november 2013

Slovensko patrí medzi krajiny s prognózou významného nárastu počtu pacientov s diabetes mellitus. V súčasnej dobe má toto ochorenie viac ako 7 % obyvateľov Slovenska ( cca.350 000 ľudí).


Okrem toho odborníci predpokladajú, v súlade s údajmi Medzinárodnej diabetickej federácie (IDF), ďalších 150 tisíc pacientov v zatiaľ nepoznanej, ale už jestvujúcej forme alebo v štádiu  prediabetických syndrómov.

Tento epidemický nárast počtu ľudí s diabetom súvisí nielen s predlžujúcou sa dĺžkou dožitia, ale tiež   s epidémiou obezity  a nezdravým životným štýlom, na čom sa  podieľa  aj  nedostatočná  osveta  medzi širokou verejnosťou.  Ak bude trend nárastu pokračovať, v roku 2030 bude žiť na Slovensku viac ako  600 000 ľudí s diabetom.


Poznáte svoju glykémiu?
Glykémia je dôležitým pojmom, no len málokto o nej niečo tuší. „Glykémia vyjadruje množstvo cukru v krvi. V prípade dlhotrvajúcich výkyvov nastávajú vážne zdravotné komplikácie v podobe slepoty, postihnutých obličiek, amputácie nôh, či infarktu,“ upozorňuje docent Martinka a dodáva: . „Hlavným cieľom liečby cukrovky je udržanie optimálnej  hladiny glykémie, ktorá nalačno nemá byť vyššia ako 6,5-7,0  mmol/lpo jedle vyššia ako 8,0-10,0  mmol/l.“

Dlhodobo zvýšená glykémia môže viesť k:

• SLEPOTE: Cukrovka je vôbec najčastejšou príčinou slepoty a zhoršenia videnia.

• AMPUTÁCII NÔH: 4 300 diabetikov príde ročne o nohu.

• PROBLÉMOM SO SRDCOM: Ľudia s diabetom majú dvoj- až štvornásobne vyšší počet úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia a na infarkt.

• POŠKODENIU OBLIČIEK: Diabetes je najčastejšou príčinou nezvratného zlyhania obličiek.

Ľudom, ktorí už zaznamenali zvýšené hodnoty cukru v krvi, môže pomôcť neurotest, ktorý dokáže určiť ich predispozíciu na takzvanú diabetickú nohu pomocou jednoduchej náplasti. Pre ľudí s diabetom 1. typu je zasa vhodnou pomôckou moderná inzulínová pumpa prepojená so senzorom, ktorá dokáže monitorovať glykémiu 24 hodín denne a v prípade potreby pozastaviť podávanie inzulínu a zachrániť tak diabetika pred nebezpečným stavom hypoglykémie.


Obezita
Nadmerná telesná hmotnosť je faktorom, ktorý sa s diabetom 2. typu spája najviac. Vzhľadom na spojitosť medzi priberaním a cukrovkou je najdôležitejšie zamedziť nárastu telesnej hmotnosti, aby sme tak predišli alebo spomalili vznik diabetu 2. typu. Zníženie telesnej hmotnosti sa odporúča aj u ľudí, ktorí už majú cukrovku 2. typu. U pacientov, ktorí schudli a dokázali si váhu udržať, sa zistil ústup tohto ochorenia.

Pri prevencii a kontrole nárastu hmotnosti sa osvedčili nekalorické a nízkokalorické sladidlá. Tieto sladidlá sa používajú ako alternatíva k cukrom, pretože obsahujú menej kalórií. V súčasnosti je už na trhu dostupných niekoľko druhov sladidiel. Azda najznámejším nízkokalorickým sladidlom je aspartám. Ďalšie sú napríklad tagatóza, neotám, sukralóza, sacharín, extrakt z rastliny luo han guo, acesulfám K a glykozidy steviolu, extrahované z listov rastliny stévia.

Nevyhnutným krokom programov na prevenciu diabetu je stanovenie vzorca telesnej aktivity, pretože sedavý životný štýl zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu priamo a rovnako aj prostredníctvom vplyvu na obezitu. Telesná aktivita vedie k nárastu citlivosti na inzulín, ktorá pretrváva 24 až 72 hodín.

„Inzulín nazývame aj ukladací hormón. V tele sa uvoľňuje ako reakcia na jedlo, ktoré obsahuje sacharidy a je priamo úmerný jeho glykemickej záťaži. Tá zjednodušene vyjadruje rýchlosť, akou sa prijaté sacharidy obsiahnuté v jedle premenia na glukózu a dostanú sa do krvného obehu. Čím je vyššia, tým rýchlejšie stúpne hladina krvného cukru a telo uvoľní viac inzulínu, aby mohlo túto energiu uložiť. Citlivosť na inzulín vyjadruje, ako bunky na inzulín reagujú. U ľudí, ktorí majú telo veľmi citlivé na inzulín, stačí aj malé množstvo inzulínu pre spracovanie sacharidov. Pokiaľ je jeho hladina nízka, mastné kyseliny sú premenené na energiu, inzulín ich nespracuje a človek chudne alebo aspoň nenaberá na váhe. Naopak, ľudia trpiaci rezistenciou na inzulín – diabetici vyžadujú na ich spracovanie vyššiu dávku inzulínu. Pokiaľ je hladina inzulínu vysoká, nie je možné zbavovať sa tukov, k ich spaľovaniu dochádza až po jej znížení. Preto má pri prevencii cukrovky veľký význam telesná aktivita, ktorá vedie k nárastu citlivosti na inzulín, na základe ktorej telo produkuje menšie množstvo inzulínu a človek môže chudnúť. Okrem telesnej aktivity odporúčam sledovať aj glykemický index skonzumovaných jedál a vyberať si skôr tie, ktoré ho majú nižší, pretože ľudské telo energiu z nich rozkladá postupne a nespôsobuje také výrazné výkyvy krvného cukru. Patrí sem napríklad zelenina, strukoviny, mlieko, tvaroh, jogurt a iné,“ uzatvára Denisa Lipovská, fitness trénerka a vicemajsterka Európy v bikiny fitness 2013.