Spýtali sme za vás...

 ...ako je to s konzumovaním mlieka a mliečnych výrobkov, nakoľko stále viac pribúda alergií na túto potravinu.


Otázky sme kládli Mudr. Alžbete  Bederovej. Aký má vplyv ovčie mlieko na alergikov?

Mudr. Alžbeta  Bederová: Mlieko cicavcov podľa pomeru hlavných bielkovín v zrelom mlieku rozlišujeme: 
a) albumínové mlieko – mlieko všetkých cicavcov s jednoduchým žalúdkom, napr. ľudské, psie, mačacie,...
b) kazeínové mlieko – mlieko prežúvavcov so zloženým žalúdkom. Z kazeínového mlieka sa najčastejšie spracováva kravské mlieko, ďalej to však môže byť ovčie a aj kozie mlieko.

Rozlišujeme dva typy alergií:
- alergia na mliečnu bielkovinu
- laktózová intolerancia niekedy označovanú za pseudoalergiu, ktorá sa prejavuje neschopnosťou stráviť mliečny cukor laktózu.
Pri alergii musíme vylúčiť zo stravy všetky potraviny ktoré mliečnu bielkovinu obsahujú. Ani ovčie či kozie mlieko nie je akceptovateľné.



Sú alergie na mliečne výrobky celoživotným zdravotným problémom?

Mudr. Alžbeta  Bederová: Viac ako 90 percent alergikov na kravské mlieko reaguje aj na kozie a ovčie mlieko, 80 percent na kobylie mlieko. Nie každá neznášanlivosť mlieka je pritom skutočnou alergickou reakciou. Ani dieťa, u ktorého vznikne alergia na kravské mlieko, nemusí mať prejavy celoživotne. Väčšinou sa táto alergia v priebehu rokov stráca.



Je vhodná konzumácia výrobkov z ovčieho mlieka aj pre deti?

Mudr. Alžbeta  Bederová:
Výživa v období detstva a dospievania má svoje špecifiká. Rast a budovanie vnútorných systémov kladú zvýšené nároky. Dostatočný príjem energie, kvalitných bielkovín, kompletné spektrum mastných kyselín,  vrátane esenciálnych, ochranných vitamínov a minerálnych látok je nevyhnutný. Výrobky z ovčieho mlieka, napríklad jogurty Green Sheep uvedené nároky spĺňajú a sú vítaným spestrením. Pozor dávame len pri podávaní bryndze, kedy príliš častá konzumácia nie je pre malé deti vhodná z dôvodu vysokého obsahu kuchynskej soli, ktorá im zaťažuje obličky.


Ovčie mlieko a výrobky obsahujú vysoké hodnoty tuku - nemá to negatívne následky na organizmus človeka?

Mudr. Alžbeta  Bederová: Ovčie mlieko je skutočne tučnejšie než kravské mlieko, no to považujeme skôr za výhodu. Tuk ovčieho mlieka totiž obsahuje stredne dlhé mastné kyseliny, ktoré sú ľahšie stráviteľné, znižujú hladinu cholesterolu, rozpúšťajú cievne usadeniny a sú v prevencii akceptované. Navyše, v tuku sú prítomné liposolubilné vitamíny A, D, E,  ktoré sa uplatňujú v prevencii mnohých civilizačných ochorení a sú považované za účinné antioxidanty. Hlavné benefity sú vysoký obsah minerálov (Ca, P, Mg, Na, Zn), vysoký obsah tuku v spojení s mastnými kyselinami, ktorý optimalizuje pomer dobrého a zlého cholesterolu, vysoký  obsah vitamínov (B6, A, D, E) a druhy bielkovín, ktoré sú nenáročné na ľudské trávenie.


Môžu všetci laktózo-intolerantní skutočne jesť ovčie mlieko, alebo len bryndzu z ovčieho mlieka?

Mudr. Alžbeta  Bederová: Aktivita laktázy začína u plodu už v 3.mesiaci gravidity a po narodení má najvyššiu aktivitu. Vekom sa však jej aktivita stráca. Laktózová intolerancia v populácii  sa objavuje častejšie ako alergia, odhaduje sa na 14%. Z dôvodu čiastočnej, prechodnej, alebo úplnej straty aktivity enzýmu laktázy dochádza k neschopnosti štiepiť mliečny cukor laktózu na glukózu a galaktózu. Dôsledkom čoho sa časť nerozštiepeného mliečneho cukru dostáva do hrubého čreva, kde sa laktóza rozkladá za vzniku iných organických kyselín a plynov. Prejavuje sa to nadúvaním, kŕčovitými bolesťami brucha, vodnatými hnačkami.

Nedostatok enzýmu môže nastať: po prekonaní parazitárnych ochorení, zápaloch žalúdka a črevných infekciách, pri znížení celkovej imunity, pri Crohnovej chorobe. Je však známe a overené, že títo ľudia sa nemusia definitívne zriecť tejto významnej potraviny, pretože dobre a bez zdravotných problémov tolerujú mliečne výrobky. V nich je totiž obsah mliečneho cukru – laktózy znížený skvasením na kyselinu mliečnu a súčasne v baktériách mliečneho kysnutia prítomný enzým laktáza, rozkladá zvyškovú laktózu. Toto sú prednosti kyslo-mliečnych výrobkov. Z preventívneho ako aj z terapeutického hľadiska majú tzv. fermentované výrobky – jogurty, acidofilné mlieko, zákysanka, ale aj syry ideálne postavenie. Kyslo-mliečne výrobky s probiotickými baktériami navyše v čreve bránia rozmnoženiu hnilobných, rizikových baktérií.

Ľudia s menšou intoleranciou môžu vyskúšať aj plnotučné mliečne výrobky, pretože tuk spomalí prechod mlieka črevami. V takomto prípade stihne aj menšie množstvo laktázy, alebo menej aktívna laktáza rozštiepiť aspoň čas laktózy.

Mimoriadny benefit má aj bryndza, baktérie bryndze majú kľúčový význam z hľadiska dozrievania a regulácie imunitného systému, prevencie proti alergickým ochoreniam. Využívajú na stavbu vlastných buniek cholesterol a viacerými spôsobmi ho zneškodňujú, čím zároveň znižujú hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi. Majú aj antioxidačné účinky, keď vychytávajú reaktívne formy kyslíka poškodzujúce dôležité štruktúry buniek čo môže viesť k vzniku rôznych degeneratívnych ochorení vrátane Alzheimerovej choroby.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.