Vytlačiť túto stránku

Účinná bakterioterapia – ako probiotiká bránia nádche prerásť do ťažkých zápalov

Napísal Simona Klérková 11. január 2021

Od jesene do jari trápia malých aj veľkých virózy a bakteriálne infekcie. Aj vy sa každoročne dušujete, že sa tento rok nekončiacej výmene chorôb medzi členmi rodiny vyhnete? Stačí však, že najmenšie dieťa „dovlečie“ sople od svojich rovesníkov zo škôlky a „hra pošli ďalej“ je tu opäť.

mudr_sojak21

Čo môžeme spraviť pre to, aby nádcha neprerástla do zápalov nosových a prínosových dutín, zápalu stredného ucha, mandlí či dýchacích ciest, na ktoré už bylinkové čaje a rady starých materí nestačia a pred antibiotikami nie je úniku? Ako posilniť prirodzenú obranyschopnosť sliznice nosohltana, aby sme aktivovali jednu z foriem prvej obrany v boji s patogénmi?

Probiotiká – nielen na lyžičke do úst, ale aj v spreji do nosa

Probiotiká (zo slov pro bios = pre život) zohrávajú zásadnú úlohu pri obnove prirodzenej črevnej mikroflóry, kde dokážu vytvoriť optimálne prostredie, ktoré „praje“ silnej a odolnej imunite. Sú to malé priateľské mikroorganizmy, ktoré nášmu telu preukazujú veľkú službu. Užívame ich orálne ako prevenciu, ale aj počas a po antibiotickej liečbe vo forme kapsúl, kvapiek, jeme na raňajky jogurty so živými probiotickými kultúrami. To všetko v snahe, aby priateľské probiotické baktérie osídlili naše črevá, nastolili tam poriadok, obnovili prirodzenú obranyschopnosť organizmu a naše telo len tak ľahko a bez boja nepodľahlo chorobe. Rovnako prospešné ako v črevách vedia byť probiotické mikroorganizmy aj v oblasti nosohltana.

Čo to je bakterioterapia?

Až 87,5 % všetkých respiračných ochorení u detí tvoria zápaly nosohltana, hltana, mandlí a stredného ucha. Nos je u detí a dospelých vstupnou bránou pre patogény, preto by práve tu mala byť vybudovaná silná obranná línia. „Jednou z úspešných stratégií pre zdravý nos je tzv. bakterioterapia. Vychádza z predpokladu, že keď sliznicu nosa a nosohltana osídlime saprofytickými, dobrými baktériami, neostane tam už miesto pre patogénne baktérie, zapríčiňujúce ťažkosti vrátane zápalov. Ako prevencia, ale aj na zmiernenie priebehu už existujúceho ochorenia sa odporúča aplikovať do nosa probiotický sprej. Vedci zistili, že ako účinná sa ukazuje kombinácia dvoch strarostlivo skúmaných a vybraných prospešných probiotických kmeňov, Streptococcus salivarius 24SMBc a Streptococcus oralis 89a, ktoré na sliznici nosa a nosohltana vytvoria ochrannú biobariéru brániaci usídleniu a množeniu patogénov,“ hovorí ORL špecialista  MUDr. Ján Sojak.

Už sme tu my, dobré baktérie!

Tieto dva probiotické kmene sa vedia udržať na povrchu sliznice, kolonizovať ju, dlhodobo tam prežívať a obmedzovať tak množenie patogénnych baktérií. Po vstreknutí živých probiotických baktérií vo forme probiotického spreja do nosa sa na sliznici nosohltana až 5x rýchlejšie množia dobré baktérie. Tam, kde je už miesto obsadené, sa jednoducho zlé baktérie „neusadia“.  Buď teda chorobu nedostaneme, ani keď sa vo výťahu či v obchode stretneme s chorým kýchajúcim človekom alebo keď doma kýcha člen rodiny, alebo má nádcha miernejší priebeh a neprerastie až do zápalov. Navyše dochádza k skvapalneniu hlienu, čo umožňuje jednoduchšie vysrkanie sopľov a zbavenie sa bolesti z upchatých dutín.

Zápal stredného ucha? Ľahšie je vsadiť na prevenciu ako prepichovať bubienok

Bolesti uší spôsobené zápalom stredného ucha najviac trápia deti do 6 rokov. Je to preto, že ich sluchová trubica je ešte veľmi krátka. „Sluchová trubica spája stredné ucho s nosohltanom. Preto keď sa hromadí hlien v nosohltane, ľahko sa dostane do ucha a spôsobuje zápal stredného ucha. Pri akútnom zápale stredného ucha je ušný bubienok začervenaný a vyklenutý, pretože je za ním tekutina. Keď hnis vytečie, dieťaťu sa uľaví. Niekedy treba bubienok prepichnúť, aby obsah vytiekol. Rodičia sa však toho nemusia báť, nie je to to isté, ako keď sa bubienok prepichne pri úraze. Keď ho prepichne lekár pri zápale stredného ucha, do týždňa sa spontánne zahojí,“ hovorí MUDr. Sojak. Najlepšou prevenciou zápalu stredného ucha je používanie probiotického spreja do nosa hneď pri prvých prejavoch nádchy a zdvihnutie matracu pod hlavou tak, aby sme sťažili zatekanie nádchy do ucha.

Preukázateľné výsledky bakterioterapie

U detí trvá až 100 dní, kým sa po antibiotikách naplno obnoví ochranná mikroflóra v nose. To je veľmi dlhý čas, kedy môžu patogény opätovne zaútočiť a dieťa zas ochorie. Práve rýchle osídlenie priateľských probiotických baktérií pomáha skrátiť čas obnovenia prirodzenej obranyschopnosti sliznice nosohltana. Úspešnosť bakterioterapie dokumentuje aj štúdia  zahŕňajúca  267 detí  vo veku od 3 do 8 rokov s opakovaným zápalom stredného ucha (3-krát za rok a viac). V skupine detí, ktoré boli po skončení antibiotickej terapie liečené bakterioterapiou nosovým sprejom, sa znížil nielen výskyt zápalov stredného ucha, ale aj ich závažnosť – v porovnaní so skupinou, ktorá bola liečená iba antibiotikami.

Aj po dobratí antibiotík na obnovu sliznice nosohltana

Tak, ako sa používajú bežné probiotiká pri a po liečbe antibiotikami, priateľské baktérie do nosa sa odporúča aplikovať aj po dobratí antibiotických kvapiek do nosa či do uší, keďže uľahčujú rýchlejšiu obnovu normálnej mikroflóry. Antibiotiká totiž nelikvidujú len škodlivé baktérie vyvolávajú ochorenie, ale aj prirodzené priateľské mikroorganizmy. Sliznica nosa a nosohltana je tak po antibiotickej liečbe (celkovej, ale aj lokálnej) bezmocná, nevie sa sama brániť. Patogény však naďalej útočia, my opätovne ochorieme a lekár nám musí po chorobe opätovne predpísať ďalšie antibiotiká.

Živé baktérie v spreji – patria do chladničky

Na trhu dostupný probiotický sprej do nosa obsahuje práve dva prospešné probiotické kmene Streptococcus salivarius 24SMBc a Streptococcus oralis 89a. Keďže sa do nosa vstrekujú živé probiotické baktérie, je potrebné doma po príprave roztoku podľa návodu v letáku zdravotníckej pomôcky skladovať sprej v chladničke. Sprej je určený na prevenciu a liečbu nádchy a jej komplikácií a môžu ho užívať dospelí a deti od 9 mesiacov. Odporúča sa užívanie počas 7 dní, v 3 cykloch, s mesačnou prestávkou. Probiotický sprej do nosa kúpite v lekárňach a na webe www.zdravezeny.sk

rinogermina

Viac informácií o bakterioterapii nájdete na: www.rinogermina.sk