Vytlačiť túto stránku

Kineziológia...

Napísal femme 12. máj 2020

...patrí medzi najznámejšie metódy alternatívnej medicíny, ktorú tak tiež uznávajú psychológovia, lekári ako aj laici. Hlavným cieľom tejto metódy je udržanie rovnovážneho zdravotného stavu pomocou svalov.

relax_masaz18

Metóda sa zameriava na štúdium svalov a pohybov tela. Každá skupina svalov má vzťah k jednotlivým orgánom, zažívacím ústrojom, žľazám, kostiam a krvnému obehu.

Terapeut a vyšetrenie

Vyšetrenie prebieha pomocou jemných tlakov, ktoré terapeut vykonáva na určitý sval. Jednotlivé svaly reagujú na negatívne informácie oslabením, alebo naopak napätím. Pomocou testovania svalov môže terapeut energetické kanály odblokovať. Ide o jednoduché pohyby, dotyky alebo masáže, po ktorých sa následne prejavia lepšie svalové reakcie. Takéto bloky vyvoláva hlavne stres a strach. Táto metóda je naprosto objektívna, ktorú sa môže naučiť každý.

Kineziológia bola objavená v 60. rokoch americkým chiropraktikom Georgom Goodheartom. Dlhodobá prax ho naviedla a následne mu potvrdila vzťah medzi rôznymi tlakovými bodmi, svalmi a jednotlivými orgánmi. Tieto energetické dráhy (meridiány) sú známe a využívané aj v akupunktúre a akupresúre.

Z jeho metódy sa vyvinuli ďalšie kineziologické metódy, ako je napríklad One brain, ktorá je najpoužívanejšia a najúčinnejšia. Jej metóda je založená na tradičnej ázijskej medicíne, ktorá rešpektuje jednotu tela a ducha. Jej hlavnou úlohou je odstránenie tzv. psychických blokov. Zároveň spája poznatky z psychoterapie západnej medicíny. To, že naše telesné zdravie je závislé od našich psychických procesov podporuje aj západná medicína, pretože väčšina chorôb má psychosomatický pôvod.

Pri správnom aplikovaní kineziológie je možné pomôcť pri následných ochoreniach:

- bolesti hlavy, chrbta
- dyslexia a dysgrafia
- rôzne fóbie
- sexuálne poruchy

Podľa terapeutov táto metóda napomáha k rozvoju harmonického života a nastolenia samoliečebného procesu organizmu. Jedinou podmienkou je dobrovoľná spolupráca pacienta a postoj pacienta k svojmu zdraviu.