Rodičia, pozor! Tieto zlozvyky môžu poškodiť chrup

Zuby sú často to prvé, čo si na človeku všimneme. Preto už odmalička treba dbať na to, aby ste sa za ne v dospelosti nehanbili. Okrem genetiky môžu za zlými zubami detí stáť aj viaceré zlozvyky. Potom už musí na rad prísť odborná liečba strojčekmi. Tá dnes už však vôbec nie je takým strašiakom ako kedysi.

z_strojceky_deti20

Iste si aj vy spomínate na nevábne kovové strojčeky v ústach detí, z ktorých sa spolužiaci a kamaráti smiali? Nebolo to nič príjemné a deti preferovali radšej nočné strojčeky, s ktorými liečba trvala o niečo dlhšie. Časy sa našťastie zmenili a teraz sú už aj strojčeky moderné, deti experimentujú s farbami gumičiek a tie, ktoré nechcú, aby bolo strojček vidieť, volia tie neviditeľné.

Za zlými zubami stoja aj zlozvyky

Príčin, prečo majú niektoré deti krivé zuby je viacero. Pravdaže hlavnú úlohu zohráva genetika. „Je to ale kombináciou všetkých príčin. Genetika, zlé návyky u detí ako napríklad cmúľanie prstov, vkladanie pery či ceruziek do úst, dýchanie s otvorenými ústami napríklad vie vyústiť do otvoreného zhryzu alebo protrúzie, čo je výrazný predkus. Ale aj nosenie detských cumlíkov, zlé polohovanie dieťaťa, teda vysoko položená hlava v postieľke, či uloženie dieťaťa s hlavou v záklone,“ upozorňuje čeľustná ortopédka MUDr. Katarína Klostermannová z Ortodoncie.

Preto treba tieto zlozvyky u detí sledovať a doktorka odporúča chodiť na preventívne prehliadky dvakrát do roka. Ak sa nejaká odchýlka objaví, najlepšie je riešiť ju čo najskôr. Spravidla je to vo veku 7-14 rokov. Samozrejmosťou je správna a dôsledná  hygiena. „Je podstatné, aby rodič dočisťoval zuby dieťaťa do desiateho roku. Práve pri dočisťovaní má rodič príležitosť všimnúť si pokrivenie zubov, rotácie alebo predkus čeľuste,“ hovorí odborníčka. 

Možnosti liečby bez bolesti

Dnes majú deti široké spektrum možností. „Snímacie, teda nočné strojčeky sú vhodné pre deti so zmiešaným chrupom, to znamená prítomnosť mliečnych aj trvalých zubov. Fixné strojčeky sú vhodné pre deti s trvalým chrupom. Neviditeľné zubné strojčeky sú zasa novodobou alternatívou fixných aj snímacích strojčekov, ktoré môžu deti nosiť so zmiešaným aj trvalým chrupom,“ vysvetľuje doktorka Klostermannová.

Deti, ktoré rady experimentujú s farbami gumičiek si vyberajú skôr klasické fixné strojčeky, ktoré sú už dnes moderné. Obľúbené sú tyrkysové, u dievčat všetky odtiene ružovej, mnohé však farby kombinujú. Neviditeľné sú priesvitné dlahy vyrobené z pevného zdravotníckeho termoplastu a vyrábajú sa na mieru. Dajú sa kedykoľvek vybrať a pri rozprávaní ich nie je tak vidieť. „Pri liečbe priesvitnými dlahami vám dokážeme zobraziť virtuálnu simuláciu priebehu aj výsledku liečby a to ešte pred jej začatím. Rodičia tak budú mať jedinečnú možnosť vidieť plán liečby svojho dieťaťa a ako by mali zuby vyzerať po jej absolvovaní,“ opisuje špecialistka na neviditeľné dlahy Invisalign a fixné aparáty.

Pokiaľ má dieťa v ústach fixný strojček, treba viac dbať na čistenie zubov, ktoré je vtedy náročnejšie. „Veľmi dobrou pomôckou je jednozväzková alebo takzvaná single kefka. Pomocou nej môže pacient manévrovať pomedzi drôtiky a vyčistiť predné, zadné aj žuvacie plôšky zubov. Vhodným  pomocníkom pri čistení priestorov medzi breketami a pod drôtikmi je medzizubná kefka,“ radí doktorka.

Pri liečbe sa nemusia deti báť bolesti. Fixné strojčeky síce majú drôtiky, ktoré môžu sem tam pichnúť, podľa doktorky Klostermannovej si na ne deti pomerne rýchlo zvykajú. Liečba neviditeľnými strojčekmi je však pohodlnejšia a menej bolestivá. Aj preto ju podľa nej začínajú rodičia viac preferovať. Stále platí, že liečba strojčekom trvá u detí kratšie ako u dospelých, preto by ste krivé zuby vašich detí nemali ignorovať a nechávať to na neskôr.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.