Vytlačiť túto stránku

Zdravie po štyridsiatke

Napísal femme 16. október 2019

Okolo štyridsiateho roku dochádza v ľudskom tele k mnohým zmenám. S pribúdajúcimi rokmi sa mení hladina hormónov a jej následkom nastupuje klimaktérium alebo andropauza v obmedzenej miere. S prechodom je možné bojovať hlavne zmenou životného štýlu.

znak_fem_1100x800

Po štyridsiatom roku dochádza aj k riziku výskytu vysokého krvného tlaku a tiež k zmene procesu ukladania tuku, čím sa zvyšuje riziko obezity a tým pádom aj riziko srdcových a cievnych ochorení. Ženy sú v priebehu života pred týmito ochoreniami chránené estrogénom, čo je dôvod nižšieho výskytu týchto ochorení u žien ako u mužov rovnakého veku. Tento ochranný účinok sa  však okolo 60 veku stráca a riziko týchto chorôb u žien a u mužov sa vyrovnáva. Podľa prieskumu sú cievy  Slovákov, na rozdiel od iných národov, napr.  Japoncov alebo obyvateľov Stredomoria, vo veľmi zlom stave. Príčinou je ukladanie cholesterolu do ciev, ktoré  sa stávajú nepoddajnými a zúženými. Výsledkom je ateroskleróza, teda degeneratívne ochorenie cievnej steny. To spôsobuje, že sa nedostatočne prekrvuje orgán, ku ktorému cieva smeruje a potom je to už len krôčik ku kardiovaskulárnym ochoreniam.

Muži sa len v obmedzenej miere dostávajú do andropauzy medzi 50. a 60. rokom. Podľa odborníkov,  andropauza nemusí postihnúť každého muža. Značný vplyv má genetická predispozícia, ale aj fajčenie, obezita, alkohol, dlhodobý stres a absencia aktívneho pohybu. Je potvrdené, že hladina testosterónu klesá so zvyšujúcou sa telesnou hmotnosťou. Avšak s pribúdajúcim vekom sa počet mužov, ktorí príznaky mužského prechodu zažívajú, zväčšuje. Sprievodné javy andropauzy: náladovosť, depresívne nálady, znížená fyzická výkonnosť problémy so spánkom, s pamäťou, zníženie libida a poruchy erekcie. Na psychickej pohode nepridá ani úbytok vlasov, svalovej hmoty na úkor tuku, preto aj mužom hrozí obávaná osteoporóza a srdcové ťažkosti.