Vytlačiť túto stránku

Nechajme sa láskať elixírom mladosti

Napísal KČ 20. august 2019

Pravdepodobne každý z nás už počul nejaké to slovíčko o kolagéne. Možno tento pojem poznáme z reklamy alebo sme si o ňom čosi prečítali na internete. Ale máme o kolagéne dostatok informácií, aby sme vedeli oceniť jeho význam pre náš organizmus? Čo to vlastne kolagén je? 

prirodny kolagen

Základná bielkovina nášho organizmu

Najčastejšie sa definuje ako bielkovina, ktorá sa v našom tele vyskytuje v najväčšom množstve. Prakticky ju máme v kostiach, šľachách, vo svaloch i v tráviacom systéme. Pomáha dodávať pokožke jej pevnosť a pružnosť a tiež nahrádza odumreté kožné bunky.

Keď prichádza na pomoc príroda

Základný stavebný prvok v ľudskom organizme. A predsa nie všetci máme kolagénu dostatok. Každý organizmus je individuálny a niektorí z nás môžu trpieť nedostatkom tejto základnej bielkoviny. Určite nejde o životu nebezpečný stav, ale nemali by sme túto situáciu podceňovať. 

Všetko možno vyriešiť pomocou prírodných výživových doplnkov, ako je napr. prírodný kolagén. Tento kolagén je pre ľudský organizmus oveľa prirodzenejší a účinnejší ako bravčový alebo hovädzí. 

Proteín, ktorý nesmie v našom tele chýbať

Predstavte si, že si sadnete napr. do auta s tromi kolesami a budete sa chcieť pohnúť z miesta. Je jasné, že sa nepohnete nikam. Pretože jedno chýbajúce koleso robí veľmi veľa. Podobne je to aj s ľudským organizmom. Ak mu chýba kolagén, postupne začína vypovedávať službu a vysiela signály v podobe bolestí, že niečo nie je v poriadku. Keď to pochopíme /a mali by sme to urobiť čo najskôr/, tak potom príde záujem o tento proteín a otázka-ktorý je pre mňa najlepší, aký kolagén si mám kúpiť?

Existuje viacero typov kolagénu, vo všeobecnosti by nás mali zaujímať prvé dva. Kolagén typu I a kolagén typu II. Kolagén typu I je najrozšírenejší v ľudských tkanivách, môžeme ho nájsť v šľachách, kostiach, koži, očnej rohovke, pľúcach i cievach, predstavuje asi 90 % všetkých kolagénov v organizme. Kolagén typu II je tvorený tenkými vlákenkami, ktoré zväzky nevytvárajú a jeho prítomnosť je prevažne obmedzená na chrupku.

V súčasnosti na trhu existuje široké spektrum výživových doplnkov, v ktorých sú obsiahnuté najmä kolagén typu I, kolagén typu II či tzv. hydrolyzovaný kolagén. Medzi jeho hlavné výhody patrí výborné vstrebávanie a dobrá rozpustnosť aj v studenej vode. Kolagény typov I a II ako aj hydrolyzovaný kolagén sú dôležitou súčasťou doplnkov výživy, ktoré sú určené na predchádzanie a riešenie problémov s pohybovým aparátom.