Plusy a mínusy plávania pre budúcu matku

Lekári aj pôrodné asistentky z celého sveta sa zhodujú na tom,aby si tehotné ženy dopriali plávanie počas mesiacov sladkého očakávania. Pozreli sme sa,  aké výhody plávanie prináša. 

tehotka_plavanie

Plávanie  dáva matkám uvoľnenie počas gravidity, ktorú sprev dza bolesť chrbta a kĺbov, zlá cirkulácia, svalové a iné problémy, ktoré zapríčiňuje nárast hmotnosti. Práve plávanie pomáha zmierniť tento diskomfort a pomáha budúcej matke dosiahnuť stav pokoja a pohody. 

Gynekológovia a pôrodníci odporúčajú tehotným ženám plávať od 12. týždňa tehotenstva až do takmer „pôrodu“, ak im to zdravotný stav umožňuje. Existujú rôzne kurzy plávania „tehotiek“ pod dohľadom pôrodných asistentiek, ktoré ponúkajú aj odborné rady, ako správne dýchať do vody, čo neskôr pomôže pri pôrode. 

Výhody plávania počas tehotenstva

Budúca matka, ktorá sa rozhodne pravidelne chodiť do bazéna počas tehotenstva, pomáha svojmu telu. Voda poskytuje úľavu unaveným nohám a zároveň pomáha potlačiť zadržiavanie vody v tele.

S vyšším stupňom tehotenstva a narastajúcim bruškom, budúca mamička stále viac pociťuje bolesti chrbta. Plávanie môže priniesť úľavu, vďaka vode, ktorá tehotenské telo nadnáša a uvoľňuje svalový a kostrový systém. 

Z psychologickej stránky, plávanie pomáha zmierniť každodenné napätie a vyčistiť myseľ od všetkých problémov, podobne ako akýkoľvek iný šport.

Ideálna voda na plávanie by nemala presiahnuť 37 ° C . Pri plávaní by tepová frekvencia nemala vystúpiť nad 150 tepov za minútu a nežiadúce sú  prudké a rotačné pohyby. Každopádne sa treba vyhnúť bazénu ak trpíte výtokom spojeným so svrbením a pálením, ktorý sa často prejavuje počas gravidity. 

POZOR

Skôr než navštívite kúpalisko, alebo krytú plaváreň, uistite sa, že sa tam dodržiava maximálna hygiena, aby sa zabránilo plesňovým a bakteriálnym infekciám. 

Nedávne štúdie potvrdili aj niektoré kontraindikácieplávania počas tehotenstva, nie tak smerom k matke, ale skôr k dieťaťu. Jedna zo štúdii britských vedcov uverejnila štúdiu v odbornom časopise British Journal of Dermatology, že existuje možnosť, že plávanie v priebehu tehotenstva, môže byť jedna z mnohých príčin astmy u detí. Príčinou je chlór a mnohé ďalšie produkty používané v bazéne na udržanie čistej vody. V skutočnosti zatiaľ neexistuje ďalšia štúdia, ktorá by to potvrdila, ale zdá sa, že tieto látky môžu pri rizikovej gravidite negatívne ovplyvniť imunitný systém dieťaťa.

Táto štúdia by však nemala odradiť  budúcu matku, aby počas tehotenstva plávala. Dôvody jeho zákazu sú v skutočnosti nedostatočné a ešte nie sú potvrdené. Plávanie je preto jedným z najviac odporúčaných športov pre budúce mamičky.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.