Vytlačiť túto stránku

Najznámejšie doplnkové proteíny a detský proteín

Napísal KČ 18. február 2018

Aké sú najznámejšie doplnkové proteíny a prečo je dobré myslieť aj na vaše deti, keď sa jedná o prísun bielkovín.

family 05 1067x800

Bielkoviny (proteíny) sú veľké, komplexné molekuly, ktoré hrajú veľa kritických úloh v tele. Robia väčšinu práce v bunkách a sú potrebné na štruktúru, funkciu a reguláciu tkanív a orgánov tela. Proteíny sú tvorené stovkami alebo tisíckami menších jednotiek nazývaných aminokyseliny, ktoré sú navzájom spojené v dlhých reťazcoch. Existuje 20 rôznych typov aminokyselín, ktoré je možné kombinovať, aby sa vytvoril proteín. Sekvencia aminokyselín určuje jedinečnú trojrozmernú štruktúru každej bielkoviny a jej špecifickú funkciu.

Bielkoviny zastupujú niekoľko funkcií v tele človeka. V prvom rade budujú svalovú hmotu, udržujú správne pH v krvi, slúžia ako zdroj energie pri nedostatku sacharidov, tvoria hormóny a udržiavajú správnu hormonálnu rovnováhu, pomáhajú pri správnom fungovaní imunitného systém a mnoho iných. Proteíny v strave sú najviac vyskytujúce sa v syroch, hydine, mlieku, mäse a strukovinách.

Najznámejšie proteíny sú izolát, koncentrát a hydrolyzát a viaczložkové proteíny. Izolát obsahuje viac ako 90% bielkovín a takmer žiadny tuk, či sacharidy, kde koncentrát obsahuje 70-87% bielkovín. Pri koncentráte sa stretávame s vyšším zastúpením sacharidov a tukov. V prípade viaczložkového proteínu je najznámejšia nákladovo efektívna kombinácia izolátu a koncentrátu.

Takisto už nie je cudzie, že vo svete sú známe aj proteíny pre deti. Na Slovensku Concept Clinic prišiel na trh s detským proteínom nazývaným  THE SUPER ELIXIR Kids Nourishing Protein. Jedná sa o zdraviu prospešný nápoj plný zdravých zložiek s chutnou čokoládovou príchuťou. Tento detský proteín obsahuje rastlinné proteíny, probiotiká, minerály, vitamíny a zložky zo zeleniny ako brokolice, červenej repy a tekvice a ovocia ako granátového jablka a jabĺk. Nachádza sa v ňom 9 nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú potrebné pre správny rast, regeneráciu tkaniva, či správnu funkciu čriev. Hlavne v prípade, že dieťa je často choré alebo neprijíma v strave základné suroviny, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie organizmu, je dôležité dbať na správnu dávku bielkovín.