Vytlačiť túto stránku

Farby a emócie

Napísal femme 09. január 2017

Pomocou farieb dokážeme liečiť a ovplyvňovať naše emócie cez špeciálnu liečbu – kolorterapiu. Rovnako ako hudba, pri muzikoterapii aj farby a jej kombinácie nás dokážu inšpirovať, rozveseliť, ale aj znepokojiť a potrápiť.

cromo terapia1200x675

NOVORODENCI A FARBY
Malé dieťa sa nerodí so schopnosťou vnímať farby. Získava ju postupne, presne stanovenom poradí. Keď už je toho schopné, začne vnímať len červenú, oranžovú, žltú a zelenú farbu. Až potom k nim pribudne fialová, modrá a ďalšie.
Práve tieto prvé tri farby, zohrávajú dôležitú úlohu pri liečbe konkrétnych psychických či fyzických problémoch.

Oranžová: Je farbou vnútorného pokoja, radosti a duševnej sily. Využíva sa pri liečbe depresie, závislostí a traumatických zážitkoch..

Žltá farba pôsobí na náš intelekt a koncentráciu. Harmonizuje vnútorné orgány – slinivku a žlčník.

Červená je impulzívna farba, ktorá má povzbudzujúce účinky na zmysly a potenciu. Rovnako sa hodí k liečbe depresií a melanchólie.

Túto techniku liečby môžeme aplikovať pomocou farebného svetla aj doma. Nechávame pôsobiť farebnú žiarovku pri oddychu, čítaní ale aj pozeraní televízie. K štúdiu a kancelárskej práci sa hodí oranžové a žlté svetlo, ktoré dodáva energiu. Modré a fialové svetlo upokojuje a využíva sa pri relaxácii a meditácii. Zelené pri liečbe aj pozeraní filmov a červené, pri navodení intímnej chvíle.

FARBY V ŠATNÍKU
Čo o nás farby prezrádzajú v skrini? Predovšetkým náš vkus, pretože si vyberáme tie farby, ktoré sa nám páčia, dobre sa v nich cítime, v tom danom okamihu a čo si na sebe najviac vážime. Inokedy farby, ktoré nás dopĺňajú, alebo robia z nás príťažlivejšie. Extroverti vraj dávajú prednosť teplým farbám a introvertní jedinci zo studeného spektra farieb.

FAREBNÉ SPEKTRUM
Ukľudňujúce farby (ženské): zelená, modrá a fialová.
Povzbudzujúce farby (mužské): červená a oranžová.
Žltá farba vyrovnáva obidva protiklady.

Liečivé farby: harmonizujú dušu aj telo

MODRÁ – farba pokoja, harmónie ale zároveň pomáha zvyšovať koncentráciu. Vhodná je pri alergiách, astme, tíši bolesť.

FIALOVÁ – farba záhad a tajomstiev. Dodáva hlboké uvoľnenie, duševnu silu a poznanie. Patri medzi posilňovačov relaxácie a meditácie. Zaháňa strach, smútok a nervozitu.

ČERVENÁ – farba slnka, ohňa, života , srdca, lásky, ale aj hnevu a zlosti. Uvoľňuje potlačené emócie, dodáva energiu, elán a prebúdza sexualitu. Povzbudzuje všetky zmysly a hodí sa pri liečbe depresií a melanchólie.

RUŽOVÁ – farba nevinnosti, nehy, pokoja a lásky. Harmonizuje a rozvíja spoluprácu. Zmierňuje a harmonizuje negatívne emócie, myšlienky a životné postoje. U žien je vhodná pri liečbe traumatických zážitkov z detstva v kombinácii s psychoterapiou a homeopatiou.

ŽLTÁ - blahodárne pôsobí na naše zmysly, zlepšuje náladu a podporuje kreativitu. Pomáha uvoľniť pozitívnu energiu a zároveň pôsobí na intelekt, koncentráciu.

ORANŽOVÁ – farba radosti, úspechu, spokojnosti, tvorivosti. Vhodná pri liečbe traumatických zážitkov, dlhotrvajúcom smútku a závislosti.

ZELENÁ –symbolizuje rovnováhu, harmóniu a pokoj. Dodáva sebavedomie a ukľudňuje tú časť mozgu, ktorá koordinuje pohybové funkcie, normalizuje krvný a očný tlak a zvyšuje bystrosť zraku. Posilňuje vyčerpané nervy a dodáva energiu.

BIELA – je farbou svetla, začiatkov a múdrosti. Pomáha osvetliť, prečisťuje a rozveseľuje našu myseľ.

ČIERNA – farba obvykle predstavuje temnotu a zlo, ale východných krajinách je farbou plodnosti. Kabala ju vníma ako symbol kráľovskej moci a porozumenia pocitov. Táto farba ale pôsobí najdepresívnejšie zo všetkých farieb a odtieňov. Preto náladoví ľudia a s psychickými problémami sa jej majú vyhýbať.