Infekcie v ústach

Napísal Trumpeter 27. december 2015

Najčastejšia reakcia organizmu na infekciu je zápal. Zápaly ústnej dutiny sa označujú ako stomatitídy. Príčina vzniku týchto ochorení je rôznorodá...


... a ochorenia sa často kombinujú. Zápaly môžu vzniknúť:
  • chronickým dráždením sliznice v ústach alkoholom, nikotínom či inými škodlivými látkami
  • vplyvom vírusov alebo baktérií
  • poruchami trávenia
  • podvýživou, nedostatočnou  výživou
  • nedostatkom vitamínov
  • infekčnými, zápalovými, onkologickými ochoreniami
  • otravami ťažkými kovmi


Infekcia kútikov úst

Ochorenie sa prejavuje bolestivými trhlinkami v oblasti ústnych kútikov, chrastičkami aj zápalom či belasým povlakom.

Príčiny

Väčšinou ide o jeden zo sprievodných príznakov nerovnováhy v organizme. U detí môže ísť aj o nákazlivé ochorenie pri nedostatočnej hygiene, o streptokokovú infekciu v detských kolektívoch alebo o kvasinkovú infekciu. Príčinou je tiež nerovnováha v črevnej mikroflóre spôsobená nevhodnou stravou, nedostatok vitamínov B a C, anémia (málokrvnosť) z nedostatku železa, dlhodobé užívanie antibiotík, cukrovka.

Liečba

Na postihnuté miesta sa odporúča aplikovať nedráždivé vysušujúce  dezinfekčné tinktúry. Pri predpokladanej kvasinkovej infekcii sa používajú antimykotické masti, pri bakteriálnej infekcii antibiotiká. Vhodná je aj úprava stravy.


Opary

Nepríjemná pliaga, ktorú poznáme pod menom herpes simplex, opar alebo plazivec, má inkubačnú dobu minimálne 10-12 dní, potom sa cez výbežky nervových buniek dostáva na povrch pokožky. Je to nepríjemné infekčné ochorenie. Aktivovať ho dokážu stres, choroba alebo únava. Najčastejšie sa vyskytuje na perách. Ak trpíte oparom tri a viackrát do roka, vyhľadajte lekára.
 

Príčiny

Najvýraznejším spúšťacím mechanizmom je oslabenie organizmu a znížená imunita.

Liečba

Pomáhajú antivirotické masti, vitamíny B12, C a E. Vhodná je aj strava - orechy, cestoviny, želatína, pšenica, kukurica. sója. Odborník na imunitu Adrián Doboly z biotechnologickej spoločnosti Natures odporúča: „Treba podporiť imunitu rôznymi prípravkami, ktoré obsahujú napr. betaglucan. Najčistejší sa získava mikronizáciou z hlivy ustricovitej. Dokonca existujú aj gély priamo na opary s obsahom betaglucanu.“ 


Afty

Sú nepríjemné malé pľuzgieriky na povrchu ústnej sliznice a postihujú viac ako 25% ľudí.

Príčiny

Zatiaľ nie je známe, ako a prečo vznikajú. Predpokladá sa, že súvisia s nesprávnym spôsobom stravovania, priveľmi ráznym čistením zubov alebo s emočným stresom. Látky, ktoré podnecujú vznik áft, sa nachádzajú v citrusoch, ananáse, čokoláde, horčici, octe a najmä – žuvačkách, zubnej paste s obsahom laurylsulfátu (SLS).

Liečba

Pri liečbe sa osvedčil ľudový recept - použitie alkoholu, nie však na pitie, ale na lokálne vysúšanie. Vhodné sú výplachy šalviovým alebo harmančekovým odvarom, zvýšený príjem vitamínov C, B, vyhýbanie sa ostrým koreneným jedlám a konzumácii citrusov.


Zápaly ďasien

Prejavujú sa celkovými príznakmi – malátnosťou, zvýšenou teplotou, zvýšenou tvorbou slín a zápachom z úst. Ďasná sú červené, opuchnuté, ľahko krvácajú. Ich najčastejšou príčinou je nesprávna alebo nedostatočná hygiena, parodontitída. Parodontitída predstavuje zápalové ochorenie ďasien a závesného aparátu, ktoré nás zo stomatologického hľadiska po zubnom kaze trápi najfrekventovanejšie. „Toto ochorenie vzniká ako dôsledok pôsobenia baktérií, ktoré sa usádzajú na zuboch či pod povrchom ďasien a uvoľňujú toxíny. Tie majú za následok vznik zápalu, ktorý sa najskôr usadí na ďasnách, neskôr i na systéme, ktorý plní funkciu pevného ukotvenia zubov,“ vysvetľuje priebeh ochorenia zubná lekárka - parodontologička MUDr.Silvia Timková, PhD., MHA.

 

Príčiny

Príčinou býva znížená hygiena ústnej dutiny, fajčenie, avitaminózy (nedostatok vitamínov) a zubný kameň.

Liečba

Po konzultácii s lekárom možno ochorenie vyliečiť správnou hygienou úst. Pomôcť môže aj revolučný objav českých vedcov - Múdra huba /Pythium oligandrum/, ktorá si poradí nielen s parodontitídou, ale aj s mykózami, atopickým ekzémom a psoriázou. „Mikroskopická huba pôsobí na nepriateľské bunky ako upír. Čerpá z nich látky, ktoré potrebuje na výživu. Parazituje na plesniach spôsobujúcich choroby a keď svoju úlohu splní, stratí sa. Za štyridsať rokov výskumu sa nikdy nestalo, že by huba ostala parazitovať na človeku, lebo ten pre ňu nepredstavuje príjemné prostredie, v ktorom by prežila. Keď zneškodní parazita, uvoľňuje priestor bežnej mikroflóre a napomáha tak hojeniu,“ hovorí člen vývojového tímu Radim Klimeš. Pythium má oproti klasickým liekom niekoľko výhod. Prípravok nemá vedľajšie účinky a doteraz sa neobjavili ani alergické reakcie. Môžu ho používať aj deti a tehotné ženy.


Zápaly jazyka

Hoci sú na jazyku minimálne zmeny, postihnutý pociťuje pálenie na hrote a po okrajoch jazyka. Niekedy sa objavuje aj porucha chuti.

Príčiny vzniku

Zápal vzniká ako dôsledok mechanického dráždenia zubnými protézami, ostrými okrajmi zubov, zubným kameňom, pri precitlivenosti na protetické materiály, ústne vody, lieky. Príčinou je tiež nedostatok vitamínov B, nedostatok železa, cukrovka.

Liečba

Dôležité je odstránenie príčin ochorenia, zvýšená hygiena ústnej dutiny, pomáhajú výplachy kamilkovým alebo repíkovým odvarom. Alergický zápal sa lieči protialergickou liečbou. Podávajú sa antihistaminiká, kortikoidy. Dôležité je zistenie alergénu a následne jeho vylúčenie.


Zápaly pier

Ochorenie sa prejavuje opuchom a začervenaním dolnej pery, niekedy tvorbou pľuzgierikov a krvácaním, tvorbou krvavých chrást.

Príčiny vzniku

Zápal pier spôsobuje mikróbna infekcia, ale aj ultrafialové žiarenie, kontaktná alergia na rúž, zubnú pastu, ústnu vodu, žuvačku, poranenie.

Liečba

Na postihnuté miesta sa aplikujú krémy s vitamínmi, pri alergickom podklade masti s obsahom kortikosteroidov. Pri tvorbe masívnych abscesov (dutinky s hnisom) sa najskôr chirurgicky odstránia a potom pacient užíva antibiotiká.


1 Komentár

  • Komentár hyacintMilý %AM, %28 %422 %2019 %09:%feb napísal hyacintMilý

    mna afty trapili v kuse...ak si ich niekto zazil, tak vie, aka je to bolest, mala som stavy, kedy som fakt ani nemohla jest, iba som pila vodu lebo svetko ostaten to zhosovalo.. cez znameho som si potom vybavila vysetrenie u imunologa a ten mi diagnostikoval oslabenu imunitu... no bola som z toho hotova, fakt som nevedela oc dalej, ale odporucil mi wobenzym, vraj ma s ytm dobre skusenosti.. a ja to mozem len dosvecit, uzivala som ho podla naodu a už rok ziadna afta :) huraaa

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.