Endometrióza

Počet prípadov tohto gynekologického ochorenia z roka na rok stúpa. Nevedno prečo a stále nevieme ani to, či sa dá endometrióze nejako predísť.


Vieme, že postihuje výlučne mladé ženy, v ťažkých prípadoch spôsobuje sterilitu a možno ju zmierniť, nie úplne vyliečiť. Aké vyhliadky má mladá žena postihnutá týmto ochorením?


Endometrióza ako dôvod ženskej sterility

Zákernosť choroby sa prejavuje rôzne. Čím je žena v čase vzniku ochorenia mladšia, tým ťažší priebeh sa predpokladá. „Treba zdôrazniť, že najčastejšie sa vyskytuje práve medzi 20. a 35. rokom, čiže u žien v ideálnom období na založenie vlastnej rodiny. U polovici žien býva endometrióza popisovaná s bolestivou menštruáciou, 75 percent žien s bolesťami v oblasti panvy a 25 – 40 percent žien, ktoré majú problémy otehotnieť“, uvádza z praxe gynekológ MUDr. Peter Harbulák. „Endometrióza môže byť tiež príčinou mimomaternicového tehotenstva, keď sa vajíčko usídli na sliznici maternice, vo vajcovode alebo vaječníku. Je to choroba, ktorú ovplyvňujú viaceré faktory - genetické, hormonálne, imunologické a takisto aj anatomické“, vyratúva skúsený lekár, aby lepšie ozrejmil značné komplikácie pri jej predchádzaní a samotnej liečbe.


Radikálna liečba nemusí byť vhodná pre každého

Žiaľ i tento vyhľadávaný odborník potvrdzuje fakt, že v súčasnosti neexistuje terapia, ktorá by viedla k trvalému vyliečeniu endometriózy. Všetko liečebné úsilie smeruje k úľave od bolestí (užívanie analgetík), k zmenšeniu alebo odstráneniu endometrických ložísk, k snahe o zachovanie plodnosti a zabráneniu návratu ochorenia. Liečba býva výsostne individuálna, pretože závisí od ťažkostí samotnej pacientky, ale aj od toho, či chce v blízkej dobe otehotnieť. Ďalej, liečba závisí od stupňa ochorenia a postihnutia orgánov malej panvy. Vzhľadom na to, že endometrióza je ochorenie viazané na hormonálny cyklus ženy a je závislé od hladiny estrogénov, cieľom liečby je dočasné zamedzenie tvorby pohlavných hormónov. Odporučením v liečbe endometriózy je aj užívanie hormonálnej antikoncepcie alebo samotných gestagénov. No túto liečbu odporúča MUDr. Harbulák iba pacientkam, ktoré otehotnenie neplánujú. „Treba si uvedomiť, že endometrióza je kontinuálne a rekurentné ochorenie. To znamená, že kým bude pacientka vo fertilnom období, čiže kým budú jej vaječníky pracovať, tohto ochorenia sa úplne nezbaví a bude ho stále mať. Jedno z riešení - ako bolestivú endometriózu utlmiť, je práve vyradenie vaječníkov zo svojej činnosti“, potvrdzuje gynekológ závažný dopad ochorenia.


Tehotenstvo a dojčenie môže pomôcť

Túžba po dieťati a následné tehotenstvo taktiež rieši dočasne problém s endometriózou. Pacientky, ktoré tehotenstvo plánujú, ale nedarí sa im to vzhľadom na pokročilé štádium ochorenia, by mali navštíviť špecializované zariadenia na liečbu neplodnosti a v čo najkratšej dobe skúšať s partnerom otehotnieť. „Ak sú tam veľké ložiská, môžu sa vyoperovať, ale netreba si myslieť, že týmto odoperovaním je vec vyriešená a pacientka je vyliečená. Endometrióza bude mať o nejaký čas opäť svoj devastačný vplyv na vaječníky, vajíčkovody a maternicu. Preto sa odporúča toto krátke obdobie využiť v snahe o tehotenstvo“, zdôrazňuje dopad neliečeného ochorenia na ženskú plodnosť MUDr. Harbulák. „Práve obdobie gravidity a následne obdobie dojčenia, zabezpečuje telu svojim hormonálnym vyvážením prirodzené prostredie a obranu proti opätovnému návratu ochorenia, alebo jeho rozšíreniu. Je to obdobie, kedy je ovariálny cyklus vylúčený a teda je týmto spôsobom na určitý čas zabránené aj progresii ochorenia“, dodáva na záver MUDr. Peter Harbulák.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.