Chudneme plávaním

Napísal Alica, Plutvy.sk 19. máj 2014

Už  15 rokov ma trápi “ženský problém”, priberanie. Za ten čas som vyskúšala už množstvo zaručených diét a rád, zväčša však s krátkodobými účinkami.


Časom som dospela k záveru, že nestačí len zdravá strava, je  nevyhnutné pridať aj pohyb. V mojom prípade však vzhľadom k zdravotným problémom, mám pohybové možnosti obmedzené. Preto som privítala radu lekára, ktorý mi odporučil plávanie.
Plávanie je po chôdzi najprirodzenejší pohyb. Udržuje nás v kondícii, spevňuje svalstvo, spaľuje kalórie a teda aj prebytočné tuky a tým formuje telo. Po počiatočnej nedôvere som ho vyskúšala a môžem odporučiť. Pre lepšiu informovanosť a motiváciu sa s vami podelím o niekoľko skúseností, poznatkov o výhod plávania.


Plávaním k lepšej postave?

Pri plávaní spálime približne 350 kalorií za hodinu, pre porovnanie pri chôdzi je to polovica. Samozrejme záleží aj od hmotnosti osoby, intenzity, plaveckého štýlu či teploty vody. Mimochodom, chlad je najväčším nepriateľom tuku. Ak vám nevadí, určite odporúčam plávať v chladnejšej vode.

Keďže pri plávaní zapájame celé telo, spaľujeme množstvo kalorií a spevňujeme svaly, ktoré pri bežných činnostiach používame menej. Dôležitá je aj technika plávania, napríklad pri plaveckom štýle kraul namáhame najmä zadné stehenné svaly, nohy všeobecne, driek, chrbtové svalstvo a ramená. Pri správnej technike držíme dokonalú rotáciu trupu a teda spevňujeme chrbtové svalstvo. Týmto plaveckým štýlom docielime užší driek, pevnejšie nohy a zadok, vyformujeme ramená. Ostatne vaša postava bude najviditelnejším  dôkazom, že plávanie výrazne prispieva k chudnutiu.
K zlepšeniu techniky a zvýšeniu efektu odporúčajú trenéri krátke plutvy . Ich efekt pocítite okamžite. Kombinácia nízkej hmotnosti a krátkej čepele zabraňuje svalovým kŕčom a neprirodzeným pohybom. Ja som si vybrala plutvy Light Short Fins od Cressi. Sú ideálne na plávanie v bazéne, vhodné pre nováčikov a vďaka ochrannej gumovej lište nehrozí zranenie iného plavca.

Foto: Plutvy.sk


Zlepšenie kondície, ochrana kĺbov

Voda telo nadnáša, nepôsobí na nás žiaden vonkajší tlak, kĺby namáhame minimálne, navyše vo vode majú pri plávaní prirodzený pohyb, čo pôsobí dobre najmä na kolená a platničky. Výborne pôsobí plávanie pri ľahších problémoch s chrbticou. Ak však máte vážnejšie problémy, určite ich konzultujte so svojim fyzioterapeutom, alebo lekárom. Ten vám poradí najvhodnejší plavecký štýl a cviky vo vode. Mne osobne odporučil plávať znak.

Dôležité pri plávaní je aj správne dýchanie. Krv pri pohybe smeruje do dýchacieho svalstva, pričom prekonáva tlak vody. To má veľmi pozitívny vplyv na našu kondíciu. Platí, ostatne ako pri všetkých športoch, že čím viac trénujeme, tým sa naša celková kondícia zlepšuje. A o to nám predsa ide.


Kde začať plávať?

Najlepšie na krytej plavárni, kde máte k dispozícii plavčíka a najmä trénera, ktorý na vás v začiatkoch môže dohliadnuť. Veľmi dôležití sú aj ďalší plavci. Podobne ako v posilňovni vás pohľad na nich bude motivovať. Veľakrát som povedala, ak to zvládne táto staršia pani, tak predsa musím aj ja.
Ďalšou výhodou plavární je zázemie. K dispozícii sú kabínky, sprchy, sociálne zariadenie a ďalšie vybavenie, ktoré vám v začiatkoch plávanie veľmi uľahčí. Väčšina plavární ponúka zľavy pre študentov, zvýhodnené rodinné vstupy, balíčky pre dôchodcov a ďalšie výhody pre pravidelných návštevníkov.

Ak začnete v zime, ako ja, v lete už nebudete mať problém vyzliecť sa do plaviek a zaplávať si na prírodnom kúpalisku. A  verte, že ten pocit za to skutočne stojí!

Zaujali vás výhody plávania? Máte chuť si to vyskúšať? Tak teda zbaľte plavky, plávaciu čiapku, plavecké okuliare a vyrazte na plaváreň. Je veľmi pravdepodobné, že sa tam stretneme :).



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.