Neodolateľné opätky

Na jednej strane sú ženami vyhľadávané pre ich schopnosť, urobiť nás vyššími, štíhlejšími a atraktívejšími, na druhej strane zaznávané pre ich zdravotné dôsledky.


Na „vysokej nohe“ je naša chôdza viac sexy, nohy a zadok pôsobia príťažlivejšie a v konečnom dôsledku, nám vďaka opätkom pribudlo viac centimetrov.
Druhá strana mince má za následok neprirodzené postavenie chodidla, ktoré ovplyvňuje držanie tela. Vysoké opätky spôsobujú nerovnováhu v postavení, spomalenie krvného obehu a problémy s kĺbmi. Neprirodzená poloha chodidla núti presúvať svoju hmotnosť z päty na priehlavok, čo spôsobuje bolesť a únavu, dokonca aj celého tela. Z vysokých opätkov a úzkych topánok vzniká napríklad aj vbočený a vybočený palec, ktorý je sprevádzaný veľkými bolesťami.

IDEÁLNA VÝŠKA OPÄTKOV

Lekári odporúčajú výšku ideálneho opätku v rozpätí od 3 do 4 centimetrov. V priebehu dňa, keď sa väčšinou pohybujete uprednostnite práve obuv strednej výšky (3-4cm). Ak už ste milovníčka vyššej obuvi a platforiem, použite silikónové gélové vložky do topánok, ktoré chodidlo udržia.
V zahraničí sa aplikujú  aj injekcie z kyseliny hyalurónovej, ktorá sa vpichne pod chodidlo, pár centimetrov od koreňa prstov. Jej vpichnutím sa vytvoria „ložiská“, ktoré obmedzia záťaž na priehlavok a znížia bolesť.
Vedeli ste, že už šesť centimetrový opätok presúva hmotnosť tela o 75% na prednú časť chodidla? Predstavte si, čo sa stane pri 12 centimetrovom opätku...

 

BALERÍNKY ÁNO ČI NIE?

Ak sme spomínali, že vysoké opätky viac škodia ako lahodia, v prípade, že ich nepretržite nosíme; ako je to s obľúbenými balerínkami, sú vhodnejšie? Ortopédi tvrdia, že nie tak celkom. Na rozdiel od vysokých topánok, veľmi nízky až žiadny opätok nás núti presunúť váhu tela dozadu a to hlavne na Achillove šľachy. Prejavuje sa to bolesťou, ktorú je cítiť hlboko v päte alebo na jej zadnej strane, niekedy sú šľachy aj napuchnuté.

ODBORNÍCI RADIA

Doprajte si každý deň pár minút chôdze naboso, aby ste boli v kontakte  so zemou. Potom doprajte nohám horizontálnu polohu a ľah s nohami opretými o stenu, aby ste prekrvili celý organizmus. Nezaškodia ani malé cviky s bosou nohou zamerané na úchop predmetu, vytočenie špičiek do strán, pretiahnutie celého chodidla a nakoniec, striedavý kúpel s teplou a studenou vodu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.