Vytlačiť túto stránku

Samo-akupresúrou proti stresu

Napísal Tatiana Kapustová 01. apríl 2012

Techniky emočnej slobody (EFT) skĺbili v sebe poznatky starovekej čínskej akupunktúry a modernej psychológie.


EFT
je veľmi účinné v prípade emocionálneho stresu v akejkoľvek jeho forme – úzkosti, strach, pocit viny, fóbie, atď. Výborné výsledky ukazuje aj v oblasti závislostí, úspechu, hojnosti a pri akejkoľvek téme, ktorá má emocionálny základ.

EFT je najpopulárnejšou formou tzv. meridiánových terapií. Možno ste o tejto metóde ešte nepočuli, ale v zámorí a čoraz viac i v európskych krajinách je súčasťou práce mnohých psychológov, psychiatrov, liečiteľov, koučov, či poradcov. Ide o poklepávanie pomocou vlastných prstov na akupunktúrne body na našej tvári a tele pri súčasnom naladení sa na problém, ktorý nás trápi.

Poklepávanie na meridiánové dráhy (ľudovo „ťukanie“) objavil v r. 1970 Dr. Roger Callahan, psychológ z Kalifornie, ktorý vyvinul TFT  (Thought Field Terapy – zjednodušene Terapia mysle). Táto metóda bola veľmi účinná, ale dosť komplikovaná. Gary Craig, jeden z Callahanových študentov, pred viac ako 20 rokmi výrazne zjednodušil celý proces a nový postup nazval EFT (Emotional Freedom Techniques – Techniky emočnej slobody). Hoci podľa jeho slov je metóda EFT stále „v plienkach“, žiadna iná terapia nepreukazuje dennodenne tak výnimočné a nepopierateľné výsledky ako Techniky emočnej slobody. 
EFT pracuje na základe teórie, že emočný stres v akejkoľvek forme ruší plynulý tok energie v našom tele. Čo sa týka fyzických symptómov, ťukanie priamo nelieči fyzické choroby, ale často redukuje ich symptómy prostredníctvom odstránenia stresu a neutralizácie emočných konfliktov, čo následne umožní telu vyliečiť sa samo prirodzenou cestou. 

„EFT je veľmi účinné aj pri odstraňovaní obmedzujúcich presvedčení, ktoré nám bránia dosahovať vytýčené ciele a realizovať naše túžby.“ hovorí Ing. Terézia Vančová, konateľka Štúdia zdravia a EFT praktik s medzinárodnou certifikáciou podľa Garyho Craiga. „Účinky tejto metódy pozorujem vo všetkých oblastiach života. Ako tvrdí jej objaviteľ Gary Craig – Skúšajte EFT na všetko! Tak skúšam. A výsledky sú častokrát až neuveriteľné!“ s úsmevom dodáva Ing. Terézia Vančová.

Čo všetko EFT dokáže a v ktorých oblastiach života ju môžete využiť, Vám pomôže lepšie spoznať nová stránka spoločnosti Štúdio zdravia – www.stastniludia.sk. Nájdete tu aj stručný návod, ako metódu vyskúšať, či článok o vedeckých dôkazoch, že v našom tele naozaj prúdia energie. 

„Nakoľko EFT ponúka aj tzv. borrowing benefits“, čiže niečo ako požičané výhody, pripravujeme pre našich klientov a návštevníkov stránky www.stastniludia.sk krátke videá na rôzne témy, podľa ktorých  si môžu ľudia ťukať, či už sa ich daná téma týka alebo nie.“ hovorí Ing. Terézia Vančová.