Samo-akupresúrou proti stresu

Napísal Tatiana Kapustová 01. apríl 2012

Techniky emočnej slobody (EFT) skĺbili v sebe poznatky starovekej čínskej akupunktúry a modernej psychológie.


EFT
je veľmi účinné v prípade emocionálneho stresu v akejkoľvek jeho forme – úzkosti, strach, pocit viny, fóbie, atď. Výborné výsledky ukazuje aj v oblasti závislostí, úspechu, hojnosti a pri akejkoľvek téme, ktorá má emocionálny základ.

EFT je najpopulárnejšou formou tzv. meridiánových terapií. Možno ste o tejto metóde ešte nepočuli, ale v zámorí a čoraz viac i v európskych krajinách je súčasťou práce mnohých psychológov, psychiatrov, liečiteľov, koučov, či poradcov. Ide o poklepávanie pomocou vlastných prstov na akupunktúrne body na našej tvári a tele pri súčasnom naladení sa na problém, ktorý nás trápi.

Poklepávanie na meridiánové dráhy (ľudovo „ťukanie“) objavil v r. 1970 Dr. Roger Callahan, psychológ z Kalifornie, ktorý vyvinul TFT  (Thought Field Terapy – zjednodušene Terapia mysle). Táto metóda bola veľmi účinná, ale dosť komplikovaná. Gary Craig, jeden z Callahanových študentov, pred viac ako 20 rokmi výrazne zjednodušil celý proces a nový postup nazval EFT (Emotional Freedom Techniques – Techniky emočnej slobody). Hoci podľa jeho slov je metóda EFT stále „v plienkach“, žiadna iná terapia nepreukazuje dennodenne tak výnimočné a nepopierateľné výsledky ako Techniky emočnej slobody. 
EFT pracuje na základe teórie, že emočný stres v akejkoľvek forme ruší plynulý tok energie v našom tele. Čo sa týka fyzických symptómov, ťukanie priamo nelieči fyzické choroby, ale často redukuje ich symptómy prostredníctvom odstránenia stresu a neutralizácie emočných konfliktov, čo následne umožní telu vyliečiť sa samo prirodzenou cestou. 

„EFT je veľmi účinné aj pri odstraňovaní obmedzujúcich presvedčení, ktoré nám bránia dosahovať vytýčené ciele a realizovať naše túžby.“ hovorí Ing. Terézia Vančová, konateľka Štúdia zdravia a EFT praktik s medzinárodnou certifikáciou podľa Garyho Craiga. „Účinky tejto metódy pozorujem vo všetkých oblastiach života. Ako tvrdí jej objaviteľ Gary Craig – Skúšajte EFT na všetko! Tak skúšam. A výsledky sú častokrát až neuveriteľné!“ s úsmevom dodáva Ing. Terézia Vančová.

Čo všetko EFT dokáže a v ktorých oblastiach života ju môžete využiť, Vám pomôže lepšie spoznať nová stránka spoločnosti Štúdio zdravia – www.stastniludia.sk. Nájdete tu aj stručný návod, ako metódu vyskúšať, či článok o vedeckých dôkazoch, že v našom tele naozaj prúdia energie. 

„Nakoľko EFT ponúka aj tzv. borrowing benefits“, čiže niečo ako požičané výhody, pripravujeme pre našich klientov a návštevníkov stránky www.stastniludia.sk krátke videá na rôzne témy, podľa ktorých  si môžu ľudia ťukať, či už sa ich daná téma týka alebo nie.“ hovorí Ing. Terézia Vančová.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.