Cukry a naše zdravie

Napísal LIVE POSITIVELY 09. október 2011

Príjem a spracovanie cukrov je vrodenou a univerzálnou schopnosťou ľudí. Už od narodenia riadi sladká chuť cicavcov  a prirodzene ich vedie k výberu bezpečných a výživných pokrmov a nápojov.


Horká chuť nás naopak varuje pred možným nebezpečenstvom škodlivosti. Odpoveď organizmu na jednotlivé chute v skoršom veku upravuje výber potravín, ktoré preferujeme v dospelosti. Už oddávna ľudia uprednostňovali skôr sladké jedlá, nápoje a sladidlá. Celkový výber jedla bol silno ovplyvňovaný práve sladkou chuťou.

Vedci a odborníci sa často zaoberajú rolou sacharidov v strave. Ich funkcia je oblasťou verejného záujmu a mnohé výskumy zisťujú, či sú cukry príčinou niektorých chorôb. Spájajú ich s ochoreniami srdca, cukrovky a zvýšenou telesnou hmotnosťou. V roku 2010 hovorila väčšina nutričných odborníkov o škodlivosti cukru a odporúčala ich obmedzovanie. Neskôr však Európsky úrad pre bezpečnosť poukázal na nepresvedčivé dôkazy pri skúmaní úlohy sacharidov. Zistilo sa, že naša váha a prípadne choroby súvisia skôr s celkovým stravovaním. [1]

Duševný výkon a správanie
Početné štúdie poukázali aj na fakt, že spotreba cukru nemá vplyv na hyperaktivitu človeka a udržanie jeho pozornosti. Za určitých okolností môže príjem cukrov zvýšiť výkon pri riešení kognitívnych úloh. Pri správnom stravovaní a pitnom režime je dôležité dbať na vyvážený príjem kalórií. Ich zvýšený počet telo nedokáže spotrebovať a to vo väčšine prípadov vedie k zvýšeniu telesnej hmotnosti.

Športový výkon
„Glukóza je prednostný zdroj energie pre väčšinu telesných buniek. Glukóza sa skladuje v pečeni a vo svaloch vo forme zložitého sacharidu glykogénu. Zásobné kapacity pre glykogén sú obmedzené. Zásoby glykogénu u dospelého človeka sú 500 g, pričom 300 – 400 g z týchto zásob je vo svaloch. Pečeňový glykogén je dôležitý pre rôzne funkcie tohto orgánu, napríklad pre detoxikáciu alebo pre vyrovnávanie a normalizáciu hladiny glukózy v krvi v období medzi dennými jedlami. Svalový glykogén slúži primárne ako zdroj energie pre samotné svaly,“ uviedol odborník na obezitu, výživu a zdravý životný štýl MUDr. Peter Minárik s odvolaním sa na správu Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA).[2]

Podľa americkej Vysokej školy pre športovú medicínu je výkon a vytrvalosť počas dlhej fyzickej aktivity ovplyvnená nielen dehydratáciou, ale aj poklesom hladiny cukru v krvi. Má tiež vplyv na vyčerpanie svalových sacharidov (glykogénu). Konzumácia sacharidov v podobe jednoduchých cukrov môže pri dlhodobej fyzickej aktivite pomôcť. Zdrží únavu a zlepší výkon tým, že privádza energiu priamo do mozgu a svalov. Šetrí tak prácu svalov a pečeňového glykogénu. Najznámejšie športové nápoje obsahujú zmes zdrojov sacharidov ako sú cukry, sacharóza, glukóza, fruktóza, ktoré poskytujú približnú dávku 13-19 gramov sacharidov na objem 240 ml.

Správna telesná hmotnosť
Náš metabolizmus spaľuje každý deň kalórie z potravín a nápojov, ktoré skonzumujeme. Pre optimálnu telesnú hmotnosť je dôležitá energetická bilancia, ktorú si zabezpečíme správnym pomerom prijatých kalórií a dostatočnou fyzickou aktivitou. Rôzne výživové odporúčania nutričných odborníkov spájajú priberanie na váhe práve s rôznymi osladenými nápojmi. Je však dôležité si uvedomiť, že priberanie na váhe nemusí mať za následok samotný cukor v nápoji, ale celkový kalorický obsah nápoja.

„Význam sacharidov pri rozvoji obezity je v porovnaní s tukmi podstatne menší. Sacharidy majú nižší obsah  (hustotu) energie (17 kJ/g) než majú tuky (38 kJ/g). Pri vyššom príjme sacharidov dochádza k aktivácii sympatického nervového systému, a následne k adaptačnému zvýšeniu ich spaľovania. Vďaka tomu sa zvyšuje energetický výdaj. Výsledky niektorých štúdií poukazujú na to, že predovšetkým jednoduché cukry, najmä fruktóza a sacharóza, stimulujú sympatický nervový systém a zvyšujú energetický výdaj. Tento jav je však závislý od množstva skonzumovaného cukru. Pri dlhodobom nadmernom príjme sacharidov, predovšetkým jednoduchých cukrov, sa nadbytočný cukor v tele najmä vplyvom tvorby hormónu inzulínu mení na zásobný tuk,“ uviedol MUDr. Peter Minárik.

Hnacou silou súčasnej vlny obezity je najmä nevyvážené stravovanie. Zdravá strava by mala obsahovať optimálny pomer tukov, sacharidov a bielkovín. Ak chcete schudnúť a byť zdravý, je potrebné sa vyhýbať drastickým diétam a neustálemu balansovaniu medzi normálnou hmotnosťou a nadváhou. Pri výpočte celkového príjmu kalórií je dôležité spočítať nielen príjem z jedla, ale aj tekutej stravy, ktorú prijímame vo forme nápojov. Vo väčšine prípadov stačí pri chudnutí upraviť veľkosť porcií, ktorá bude optimálna. V spojení s dostatočnou fyzickou aktivitou, potravinami a sladenými nápojmi s nízkym obsahom kalórií si ľudia pri chudnutí nemusia odoprieť ani túžbu na sladké.

[1] http://www.beverageinstitute.org/en_US/pages/article-understanding-sugars-and-health.html

[2] EFSA Journal 2010; 8(3): 1462

Nabudúce pokračovanie...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.