„Zázračné rybky“

V rozprávkach väčšinou zlatá rybka splní tri želania, dnes jedno želanie dokáže splniť roj zázračných rybiek pre ľudí s kožným ochorením.


Problematická a chorá koža, znepríjemňuje kvalitu života všetkým vekovým kategóriám bez rozdielu pohlavia. Často predpisované maste či krémy kožu poškodia, a tá sa nestíha obnovovať. Nádej a pomoc nám ponúka samotná príroda. Hovoríme o rybkách  Garra rufa, ktoré sú jednou z možností ako stlmiť,  či nadobro odstrániť kožné problémy.

Na niektoré otázky sme sa opýtali v Salóne Timea, kde prevádzkujú prírodnú liečbu „Kangalskými rybkami“ a rozhodli sme sa, vyskúšať terapiu za vás. Liečbu ichtyoterapiou zaviedli až neskôr, ako pridanú hodnotu pre kozmetický salón. Práve tu sa spája krása so zdravým, pretože salón Timea ponúka služby doslova “od hlavy až po päty“, navyše poskytuje odbornú liečebnú masáž, individuálne pilates cvičenie a už spomínané kozmetické a liečebné procedúry rybkami.


V skratke o rybkách...
Rybky pochádzajú z Kangalu v Tureckej provincii Sivas, ale nachádzajú sa aj v Sýrií, Iráne a Iraku. Legenda hovorí o tom, ako si pôvodní obyvatelia asi pred 200 rokmi všimli rybky, ktoré náhodne nabrali do kadí  z prírodných termálnych prameňov. V kadiach rybky potom vyhľadávali zatvrdnutú mŕtvu pokožku a postupne ju ozobkávali.  „Kangalské rybky“ preslávili túto oblasť Turecka a dnes sa tam nachádzajú kúpele s medzinárodným štatútom, vyhľadávané čoraz viac pacientmi s chronickými bradavicami, plesňovými ochoreniami, suchým ekzémom a najmä pacientmi trpiacimi psoriázou.


femme: Čo vás inšpirovalo k tejto aktivite a odkedy prevádzkujete ichtyoterapiu?
Salón Timea: Mali sme v rodine kožný problém, ktorý sa nedaril žiadnymi prijateľnými metódami zbaviť. Mám taký dojem, že ani na kožnom oddelení, nemenovanej nemocnice, sa presne nepodarilo identifikovať zdroj ochorenia. Tak sme sa rozhodli skúsiť túto liečebnú metódu sami, nakoľko na okolí nebola dostupná. Bolo to pred tri a pol rokmi, keď sme kúpili prvé rybky. Nasledovalo ich rozmnožovanie, budovanie terapeutickej vane s príslušenstvom a pred dvoma rokmi, sme mohli slávnostne privítať prvého klienta. Odvtedy sme pomohli vybudovať podobné zariadenia v NitreBánovciach nad Bebravou.


femme: Koľko rybiek  máte k dispozícii pre vašich klientov a potrebujete k procedúram licenciu?
Salón Timea: Momentálne máme asi 1000 rybiek, pre jedného pacienta na celotelový kúpeľ  je potrebné ich mať vo vani 300 a na pedikúru 150 kusov. Pre veľký záujem pripravujeme miesto na ošetrenie rúk, kde počítame že bude treba 100 rybiek na jednu ruku.


femme: Ako prebieha u vás procedúra a čo k tomu potrebujete okrem už spomínaných rybiek?
Salón Timea: Procedúra prebieha podobne ako v podobných zariadeniach všade vo svete. Snažíme sa napodobniť podmienky aké sú v miestach odkiaľ rybky pochádzajú. Po každom ošetrení ponúkame v cene ošetrenia slnečnú kúpeľ UVA žiarením, ktoré blahodárne pôsobí na kožu, podobne ako pobyt v horskom prostredí. Po úvodnej sprche bez saponátov si klient ľahne do vane ak ide o celotelovú terapiu, alebo si ponorí nohy do akvária pri pedikúre. Takto odporúčame vydržať aspoň jednu hodinu, aby mali rybky dosť času na ošetrenie pokožky. Tu platí zásada, že príroda lieči pomaly, ale spoľahlivo. Samozrejme počas terapie, si klient môže čítať, pozerať DVD a podobne, môže terapiu aj prerušiť ( toaleta, jedlo, pitie...) a vrátiť sa.
 

femme: Väčšina ľudí, keď sa dopočuje, že ide o ozobkávanie rybkami má strach. Je tento pocit opodstatnený?
Salón Timea: Vôbec nie. Máme skúsenosti, že aj najväčší bojkovia ( a neboli to iba ženy) sa po krátkom čase zbavili všetkého strachu a vyslovene si užívali mikromasáž, ktorú poskytuje 300 prstov. Môže sa stať, že ak je niekto nadmierne šteklivý, tak ten čas, kým si zvykne je dlhší.


femme: Spolupracujete s dermatologickou ambulanciou MUDr. Aleny Benkovskej, čo vám táto spolupráca priniesla?
Salón Timea: Nie je to iba spolupráca, ale pani doktorka nám robí aj garanta, aj keď sa nevenuje liečbe prírodnými metódami, pomáha nám hlavne prekonať legislatívne prekážky a veľakrát sú jej pacienti našimi klientmi. Najlepší príklad je jej sestrička, ktorá dlhé roky mala na ruke kožný problém, a až rybky jej dokázali pomôcť.


femme: Máte skúsenosti aj s detskými pacientmi?
Salón Timea: Áno, bohužiaľ kožné problémy neobchádzajú ani deti. Veľakrát ľutujeme rodičov čo všetko musia vytrpieť spolu s nimi. Najmladšou pacientkou bola 5 ročná Petra, ktorá sa ale veľmi rýchlo skamarátila s rybkami, dávala im mená a brala terapiu ako hru.

  

femme: Okrem liečebnej terapie, na aké procedúry ešte využívate rybky, a ktoré z nich sú najviac vyhľadávané?
Salón Timea: Ako som spomínal, máme vytvorené miesto na pedikúru, kde síce väčšinou chodia klienti s problémami na chodidlách, ale aj zdraví, ktorí si dajú spraviť „iba“ pedikúru. Do terapeutickej vane zase chodia klienti (a nielen dámy) na celotelový peeling.

  

femme: Na svojich stránkach píšete, že máte najnižšie ceny v Bratislave, napriek tomu, pripravujete dajaké špeciálne bónusy pre vašich klientov ako sú napríklad  darčekové poukážky, rodinné zľavy a iné?
Salón Timea: Tým, že sme sa k tejto terapii dopracovali cez chorobu, tak sa snažíme vytvoriť ceny také, aby boli dostupné čo najširším vrstvám, aj za cenu, že musím mať ešte jedno zamestnanie,  ktoré nám pokryje ako-tak náklady. Táto metóda je netradičná, kvôli energetickej a priestorovej náročnosti, cenovo dosť náročná a preto málo ľudí sa odhodlá ju skúsiť, tak sa snažíme každému klientovi vyjsť v ústrety a poskytujeme vernostné, rodinné a darčekové zľavy, zľavu na úvodnú pokusnú hodinu a podobne.

Redakcia ďakuje za vyčerpávajúce informácie, ktoré nám sprostredkoval za salón Timea, pán Juraj Gyenes. 

Viac: www.zdravakoza.sk





Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.