Všetko začína úsmevom...

Napísal MDDr. Soňa Pintešová 20. február 2011

Chcete mať rovné zuby? Pri dnešných možnostiach dokážu čeľustný ortopédi-ortodontisti vykúzliť dokonalý úsmev možno práve aj vám.


Bezchybný chrup ako z učebnice má len 2-5% obyvateľstva. Väčšina ľudí na svete má rôzne odchýlky. Tie môžu postihnúť jednotlivé zuby, celé zuboradie alebo vzájomné postavenie čeľuste a sánky

Kedy začať?
Ak by ste chceli vylepšiť váš úsmev, môžete navštíviť priamo čeľustného ortopéda, alebo vás k nemu pošle váš zubný lekár. Čas na začatie liečby je u každej odchýlky rôzny. Najčastejšie navštevujú ambulanciu deti od 6 do 12 rokov. V tomto období sa dá ovplyvniť rast kostí. Niekedy je potrebná liečba skôr. U detí s mliečnymi zubami sa zameriava na odstránenie zlozvyku. Sleduje sa cmúľanie prstov, obhrýzanie nechtov a predmetov, pretláčanie jazyka, podkladanie pery, dýchanie ústami, úrazy tváre atď.
V niektorých prípadoch sa čaká až do dospelosti, keď po ukončení rastu pacient musí podstúpiť operačnú liečbu. Nosenie strojčeka vkaždom veku dnes nie je žiadna zvláštnosť. Kým u detí sa usmerňuje vývoj zubov a kostí, v dospelosti sa liečia následky nesprávneho vývoja. Mnohí pacienti v detstve odmietajú nosenie strojčeka. V dospelosti im krivé zuby vadia a vyhľadajú odborníka z estetického hľadiska. 

Fixný alebo snímateľný?
Všeobecne sa dá povedať, že pre deti so zmiešaným chrupom (mliečne aj trvalé zuby) je vhodný snímateľný strojček - aparát, ktorý nosia čo najčastejšie cez deň a celú noc. Na trvalé zuby sa lepí fixný aparát, ktorý sa nedá dať dole. 

Ako dlho sa nosí strojček?
To závisí od závažnosti odchýlky. Čeľustný ortopéd navrhne liečbu každému pacientovi individuálne. Aktívna liečba-vyrovnávanie zubov trvá v priemere 2,5 roka. Potom nasleduje udržiavacia fáza, počas ktorej nosí pacient retenčný aparát alebo fóliu. Na vnútornú stranu dolných zubov sa často lepí tenký drôtik. Udržiavacia fáza trvá minimálne 3 až 6 rokov. Zuby majú tendenciu posúvať sa na pôvodné miesto. Preto je nevyhnutné fixovať ich v novej polohe, aby sa kosť stihla spevniť

Neškodí strojček mojim zubom?
Pacienti sa často obávajú, že im fixný aparát poškodí sklovinu zuba. Tieto obavy sú zbytočné. Sklovina je najtvrdšie tkanivo ľudského organizmu. Všetky kovové nástroje majú nižšiu tvrdosť. Pri lepení fixného strojčeka sa sklovina neleptá ako pri zhotovení bielej výplne. Môže sa stať, že po sňatí aparátu sa objavia na zuboch biele fľaky. Tie však vznikajú u pacientov, ktorí si počas liečby zle umývali zuby. Fixný aparát predstavuje retenčné miesto pre zachytávanie zubného povlaku a zbytkov potravy. Pred nasadením aparátu je každý pacient oboznámený s čistením zubov a strojčeka. Pri každej kontrole sa mu vysvetlia riziká zanedbanej hygieny a vzniku kazu.

Na záver, koľko to stojí? To závisí do závažnosti odchýlky. Pacientom s ťažkými vrodenými chybami poisťovňa uhradí takmer celú liečbu. Do 18 rokov uhradí asi dve tretiny. Dospelí si liečbu platia v plnom rozsahu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.