Čo sa skrýva v nízkotučnom jogurte

Napísal Katarína Országhová 27. december 2010

Mnohé z nás už dávno siahajú len po nízkotučných jogurtoch, mliekach bez tuku, či syroch so zníženým obsahom tuku.

 
Dôvod je jednoduchý: chceme byť štíhle a zdravé. Sú však tieto produkty vhodné pre každú z nás? Môžeme ich jesť každý deň? Môže nám tuk v mlieku a mliečnych výrobkoch spôsobiť obezitu alebo naopak je prospešný pre naše zdravie?

Tuk patrí popri bielkovinách a sacharidoch k základným živinám. Keď ho neprijímame v potrave dostatok, naruší sa výživa buniek a z toho vyplýva celá škála nepríjemných zdravotných dôsledkov. „V procese trávenia sa z mliečneho tuku uvoľňujú vitamíny, ktoré sú v ňom rozpustené, sú to vitamíny A, D, E, K. Obmedzovaním príjmu mliečneho tuku síce prijímame menej kalórií, na druhej strane ale obmedzujeme príjem spomenutých vitamínov,“ hovorí Jozef Čavojský, technológ zo spoločnosti Agro Tami. Dôležité je aj spomenúť, že ak prijímame vitamíny A,D,E,K prirodzenou cestou nehrozí nám predávkovanie. „Predávkovanie sa vitamínmi z rôznych tabliet a prípravkov je totiž rovnako nebezpečné ako ich nedostatok,“ vysvetľuje Jozef Čavojský.

Na druhej strane, ľudia, ktorí musia počítať kalórie, by mali dávať prednosť nízkotučným produktom, pretože „môžu obsahovať nižšie množstvo kilojoulov a nezdravých živočíšnych tukov,“ hovorí MUDr. Eva Smíšková. Je však potrebné, aby ste si dávali pozor na zloženie týchto výrobkov. „Väčšinou sú viac sladené; obsahujú väčšie množstvo cukru alebo umelých sladidiel, môžu obsahovať množstvo stabilizátorov, stopy lepku, gluténu, želatínu, prípadne inulín. Taktiež môžu obsahovať väčšie množstvo škrobu, ktorý rozkolíše hladinu krvného cukru,“ analyzuje zloženie nízkotučných mliečnych produktov Jozef Čavojský zo spoločnosti Agro Tami.

Nízkotučné produkty môžu mať aj vysoký glykemický index. Čo to znamená? Je to vlastne číslo, ktoré vyjadruje účinok danej potraviny na zvýšenie hladiny glukózy v krvi. Čím vyššie glykemické číslo potravina má, tým rýchlejšie po jej konzumácii stúpne hladina glukózy v krvi. Keď stúpne hladina glukózy v krvi prirýchlo, telo to zaznamená, a prebytočnú energiu rýchlo uloží v podobe tuku. Zároveň po pomerne krátkom čase zrazí hladinu glukózy dole a vy to pocítite ako obrovský vlčí hlad alebo ako mrzutú náladu po dobrom obede.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.