Mlieko, ktoré neublíži

Napísal Mona Gáliková 31. október 2010

Ako si zabezpečiť dostatočný prísun vápnika, ak vám mlieko a mliečne výrobky spôsobuje tráviace ťažkosti?


Vápnik patrí medzi najdôležitejšie prvky potrebné pre zdravý rast a vývin ľudského tela. Zodpovedá nielen za výstavbu kostí a chrupu, ale aj za správne fungovanie svalov, nervov, imunitného systému, taktiež je potrebný pre zabezpečenie hormonálnej rovnováhy a zrážanlivosti krvi. Najlepším a najdostupnejším zdrojom vápnika je mlieko a mliečne výrobky. Tieto však obsahujú laktózu, ktorá spôsobuje niektorým ľuďom tráviace ťažkosti.


Laktózovo intolerantní, kto to je?

Intoleranciou na laktózu trpí na Slovensku 5-15 % ľudí. Vypitie obyčajného mlieka im môže spôsobiť bolesti brucha, nafukovanie alebo hnačky. „Intolerancia laktózy je enzymatická porucha štiepenia mliečneho cukru laktózy enzýmom laktáza. Príčiny sú buď vrodená porucha funkcie enzýmu alebo získaná počas života-po vírusových a bakteriálnych črevných infekciách, po dlhodobej antibiotickej liečbe pri autoimunitných ochoreniach čreva,“ hovorí MUDr. Dagmar Cingelová, imunoalergologička.

Ako si zabezpečiť dostatok vápnika

Pitím mlieka s nízkym obsahom laktózy (menej ako 2%) alebo bezlaktózového mlieka. Bezlaktózové mlieko dostanete už aj na Slovensku pod dvoma značkami - Rajo a Tami. „Vyrába sa pridaním enzýmu laktázy priamo do mlieka a jeho pôsobením minimálne tri dni,“ hovorí Jozef Čavojský, technológ v spoločnosti Agro Tami. „Naša firma má najmodernejšie zariadenie na výrobu bezlaktózového mlieka enzymaticky, ktoré zaručuje úplné odstránenie laktózy- mliečneho cukru a jeho premenu na jednoduché cukry-glukózu a galaktózu,“ dodáva Jozef Čavojský. Okrem mlieka si môžete dopriať aj niektoré mliečne produkty. Podľa MUDr. Dagmary Cingelovej „môžete jesť aj syry, maslo a jogurt. Jogurt síce obsahuje laktózu, ale aj živé kultúry, ktoré ju pomáhajú štiepiť, preto je vhodný aj pre pacientov s intoleranciou laktózy.“


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.