Hovorí vám niečo sentinelová uzlina?

Odborníci v odbore onkológie pracujú s modernou metódou pri diagnostike a liečbe nádorov.


Z biológie máme aké také vedomosti ohľadne nášho lymfatického systému. Lymfatické uzliny filtrujú prechádzajúcu lymfu a podieľajú sa na tvorbe lymfocytov. Odstraňujú zdegenerované bunky a materiál rôzneho pôvodu. Súčasne sa významne podieľajú na tvorbe protilátok a imunitných procesov v organizme.

Zlá lymfatická cirkulácia súvisí s únavou, opuchmi a zaťažením pečene. Vedeli ste, že pečeňou pretečie 1 až 2 litre lymfy? Ak zlyhá filtračná schopnosť lymfy, v tele zostávajú škodlivé látky. Pre lymfatický systém je dôležitý pohyb, pretože je poháňaná svalmi v okolí lymfatických ciev, a týmto spôsobom odnáša z tela toxíny.
Časti nášho tela majú spádovú lymfatickú oblasť. Ide o sieť vlásočníc, ktoré odvádzajú lymfu z orgánu do lokalizovanej uzliny. Táto uzlina je prepojená spojkami, ktoré nadväzujú na ďalšie uzliny. Práve táto lymfatická sieť môže šíriť v našom tele infekcie, ako aj zhubné rakovinové bunky.

Vyšetrenie na sentinelovú uzlinu, nám dá odpoveď nato, či sa nádorové ochorenie rozšírilo do uzlín, či sa už vytvorili metastázy. Prevencia je veľmi dôležitá, pretože od určitej veľkosti, sa zhubný nádor začína šíriť do lymfatických uzlín.

Prvá spádová uzlina určeného orgánu sa nazýva sentinelová uzlina (sentinel: predsunutá hliadka) a zohráva kľúčovú úlohu pri šírení nádorových buniek do organizmu a má veľký vplyv na ďalší osud pacienta.

Metóda sa najviac využíva pri nádoroch prsníka a melanomu kože. Vyšetrenie nie je bolestivé. Do blízkosti nádoru sa injekčne aplikuje špeciálna rádioizotopová látka, ktorá sa zachytáva v sentinelovej uzline. Prístroj určí lokalizáciu uzliny s najväčšou koncentráciou rádioizotopu, ktorú je nutné chirurgicky odstrániť. Následne sa ešte robí histologické vyšetrenie, ktoré potvrdí, či vyvráti metastázy.




Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.