Vitamín K2

Menopauza prináša ženám, mnohé nežiadúce zdravotné komplikácie a jednou z nich je aj ateroskleróza.


Riziko vzniku aterosklerózy pomôže znížiť práve užívanie vitamínu K2.  Zvýšenie dennej dávky o 10 mg (odporúčaná denná dávka je  90 až 120 mg), môže až v 9% oddialiť prepuknutie tohto ochorenia u žien po prechode. S osteoporózou sa vápnik usadzuje na stenách tepien, dôsledkom čoho sa znižuje ich elasticita a tepny sú náchylné na aterosklerózu. Tá spôsobuje infarkt a mozgovú mŕtvicu. Stravovacie návyky je vhodné upraviť tak, aby potraviny obsahovali dostatok vitamínu K, ktorý existuje v dvoch formách  K1 a K2. K1 nájdete v listovej zelenine, K2 vo fermentovaných mliečnych výrobkoch a v mäse. Súčasne náš organizmus obsahuje baktérie, nachádzajúce sa v hrubom čreve, ktoré syntetizujú vitamín K2 (menachinón).
Ateroskleróza je chronické degeneratívne ochorenie cievnych stien, pri ktorom dochádza k usadzovaniu sa vápnika v cievach.  Okrem iného ju spôsobuje vyššia hladina cholesterolu v krvi, získaná z nevhodných potravín. K nedostatku vitamínu K prispievajú aj antikoagulačné lieky a ochorenia pečene. 

Rozdiel medzi K1 a K2 je vo vstrebávaní a v spôsobe využitia v organizme. Na rozdiel K1;  K2  sa dostane do obehu v tele až v 95 %. K2 má schopnosť vyrovnávať dlhodobo hladinu v organizme, ktorá je využitá pri metabolizme kostí a ciev. 
Okrem spomínaných rizikových skupín, nedostatkom vitamínu K trpia aj kojenci. Materské mlieko má nízky obsah spomínaného vitamínu a zároveň črevá novorodencov nie sú dostatočne kolonizované baktériami na syntézu menachinónu (K2). 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.