Ľanový olej II.

Základné informácie o ľanovom oleji už máme, teraz sa zameriame konkrétnejšie na zloženie a  jeho pôsobenie. 

Pre ľudský organizmus je vhodný pre jeho vyvážený pomer omega 3, 6, a 9 mastných kyselín. Plnohodnotne nahrádza dôležité mastné kyseliny ľuďom, ktorí sa rozhodli nekonzumovať mäso či bielkoviny ako také.

Pomer esenciálnych mastných kyselín je následovný: 
omega 3 : omega 6 : omega 9 = 3,5 : 1: 1
57% omega 3 mastných kyselín (alfa-linoleová kyselina - ALA)
16% omega 6 mastných kyselín (linoleová kyselina)
18% omega 9 mastných kyselín

IMUNITA
Vysoká koncentrácia omega3 mastných kyselín (ALA), je užitočnou pri autoimunitných ochoreniach (reumatická artritída), podobne ako omega3 mastné kyseliny EPA a DHA z rybieho oleja. U pacientov trpiacich spomínaným ochorením, je pri užívaní ľanového oleja, potrebné nasadiť aj zinok v podobe vitamínov. 

BUNKOVÁ PODPORA
Bunková stena dovoľuje vstupovať živinám a odvádzať odpadové látky. Zároveň chráni bunku pred nežiadúcimi časticami. Práve nedostatočná bunková membrána je dôsledkom chýbajúcich esenciálnych kyselín, ktorá vedie k dehydratácii v a konečnom dôsledku k jej smrti. 

MOZGOVÁ ČINNOSŤ
Alfa-linoleová kyselina (ALA) je hlavný zdroj omega3 mastnej kyseliny DHA (Docosahexaenová kyselina), ktorá je hlavnou zložkou mozgu. Dlhodobý deficit ALA môže viesť k nižšej tvorbe DHA. Nízka hladina DHA môže byť rizikovým faktorom predčasnej senility a znížených poznávacích funkcií. Nakoľko enzým, ktorý premieňa ALA na DHA sa vekom stráca, nemusí byť v tomto prípade vždy ľanový olej dostatočne účinný. Alternatívou sa stáva DHA z morských rias a rýb. 

CHOLESTEROL
Je preukázateľné, že účinok omega3 mastných kyselín z rybieho oleja pôsobí na znižovanie cholesterolu a triglyceridov v krvi. Vzhľadom na finančne nákladnejší rybí oleja, je vhodnou a výhodnejšou alternatívou ľanový olej s vysokou koncentráciou omega3 mastných kyselín. ALA zabraňuje zhlukovaniu krvných doštičiek, pozitívny účinok pre ľudí s ochorením srdca a ciev. 

ZÁPALY
Príčinou chronických zápalových procesov sú zápalové prostalglandiny 2, ktoré vznikajú ich nerovnováhou. Protizápalové prostalglandiny 1 a 3 sa vytvárajú z omega3 a omega6 mastných kyselín, ktorý obsahuje ľanový olej. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.