Zrelá žena a sexuálna túžba

Aj v zrelom veku je možné prežívať intímny život plnohodnotne, napriek vplyvom viacerých faktorov. 
 
 
Jedným z nich je zmena hormónov v tele ženy či postoj k vlastnému telu. Odlišnosti v prežívaní sexuálnej túžby medzi oboma pohlaviami vždy boli rozdielne. Žena potrebuje čas a myšlienkové preladenie, muž koná viac pudovo a tieto rozdiely sú typické pre každé obdobie. 

Žena vie najlepšie, čo ju naladí na tú správnu vlnu, aj napriek nepriaznivým prejavom, ktoré ju sprevádzajú počas klimaktéria. Po štyridsiatke, začínajú hormonálne zmeny, ktoré sú sprevádzané nárastom hmotnosti, nepríjemnými telesnými pocitmi návalov tepla, potením, nespavosťou, búšením srdca, únavou, osteoporózou a tiež nedostatočným zvlhčením pošvy; dôsledkom čoho sa sexuálny život komplikuje. Dôsledkom testostrónu, ktorý v malom množstve produkuje ženský organizmus, občas dochádza aj  k zvýrazneniu ochlpenia na tvári. Často bývajú reakcie žien v prechode prehnané a neprimerané. Môže za to klesajúca hladina pohlavného hormónu estrogénu, ktorý produkujú vaječníky. 

Ideálna situácia nastáva v partnerskom živote, ak je ochota otvorene hovoriť o problémoch, ktoré prežíva žena a partner jej prejaví psychickú podporu. V takom prípade, nemusí nastúpiť strach z nevery, nereálneho očakávania a nezmyselné „smútky“ vyvolané hormonálnou prestavbou.

Telesné komplikácie
Činnosť hormónov, ktoré sú počas klimaktéria na ústupe, môže upraviť hormonálno-substitučná liečba v horšom prípade antidepresíva.  Hormonálno – substitučná liečba je podávaná vo forme injekcií, tabliet alebo náplastí. Vhodnou voľbou sú vitamínové sójové prostriedky, ktoré zmierňujú nežiadúce prejavy. Dostanete ich v lekárňach alebo v BIO obchodoch a reakcie žien na ne, sú veľmi pozitívne. Komplikácia nastáva, ak žena zo zdravotných dôvodov, musí mať potlačenú hormonálnu tvorbu estrogénu a vtedy sa musí sama vyrovnávať s nežiadúcimi prejavmi. Ide hlavne o onkologické pacientky, pri ktorých je potláčaná spomínaná tvorba estrogénu. 
Pošva počas prechodu stráca svoju pružnosť, je suchšia a jej sliznice sa stenčujú. Toto všetko zapríčiňuje bolestivý  pohlavný styk, ktorému pomôžu lubrikačné prípravky. Drogérie a lekárne ponúkajú gély, ktoré sú vyrobené na báze vody, oleja aj s pridanými estrogénmi.

Správna životospráva
Práve v tomto období, by žena mala mať pravidelný pohyb a zdravú životosprávu. Strava by sa mala skladať zo zeleniny, ovocia, mliečnych výrobkov a občasného konzumovania mäsa. Vláknina sa má pravidelne objavovať na stole a nezabúdajte na pravidelný prísun tekutín.

Nič nie je stratené a užívajte si milostného života naplno!
Napriek všetkým negatívnym informáciám, ktoré boli spomenuté, tešte sa z tohto životného obdobia. Ak máte partnera, ktorý Vás má rád, pochopí Vás a bude sa tešiť na nové experimentovanie. Vďaka klimaktériu nie je hrozba otehotnenia a sex si môžete vychutnať naplno bez zbytočných obáv. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.