Akné

Akné je časté ochorenie, ktoré sa vyskytuje od nástupu puberty a niekedy pretrváva až do dospelosti. 

Medicína stále nepozná príčinu tohto ochorenia, istá si je len faktormi, ktoré ovplyvňujú vznik akné.  Tento vznik podmieňuje nadmerná produkcia mazu, prítomnosť baktérii a kvasiniek. Akné sa najčastejšie vyskytuje na tvári , hrudníku a chrbte. Zdravotný stav sa zhoršuje pri strese, psychickom nápore, tráviacich poruchách a pri menštruácii. 
Dôležité je včas navštíviť odborníka, aby akné nezanechalo na pleti nežiadúce jazvičky. Podľa stupňa ochorenia vám lekár doporučí liečbu. Pri ľahšom stupni akné, postačí konzultácia v lekárni a u kozmetičky; pri strednom  a vyššom stupni ochorenia je nevyhnutný dermatológ. Pri slabšom postihnutí je možné použiť prírodné prostriedky s protizápalovými a hojivými účinkami (tea tree olej, aloe, extrakt z tekvice alebo praslička).
 
 
U dospelých žien pri diagnostike, je nutné vylúčiť hormonálne poruchy, ktoré sú v prípade nadmerného ochlpenia či strate vlasov. Pri odbornej liečbe sa využívajú a kombinujú rôzne postupy. Liečba antibiotikami pôsobí proti zápalu a normalizuje tvorbu rohoviny vo vývodoch mazových žliazok a mierni tvorbu mazu. Aplikuje sa aj chemický peeling, z ovocnej kyseliny  (α-hydroxy kyseliny) a vykonáva sa počas zimného obdobia. Liečba antikoncepciou sa podáva ženám s miernou a strednou formou akné.  Gynekológ predpíše typ antikoncepcie, ktorá obsahuje vhodnú hladinu ženského estrogénu a ďalší hormón progesterón, ktoré znižujú hladinu voľného testosterónu – mužského hormónu.

Starostlivosť o pleť a akné
Pri akneóznej pleti používajte špeciálne výrobky. Nie sú vhodné pleťové vody s obsahom liehu, ktorý nadmerne odmasťuje a súčasne dráždi.  Mydlá nesmú byť alkalické, vhodné sú tekuté mydlá, gély a emulzie s neutrálnym či ľahko kyslým pH. Takáto pleť sa čistí pravidelne pleťovou vodou, mliekom, čistiacim gélom 2x denne a odporúča sa mesačná starostlivosť u kozmetičky. Ošetrujúci krém je z radu pleťovej kozmetiky pre problematickú pleť a na akné. Takéto krémy nesmú mať tendenciu uzatvárať póry a vytvárať komedony (čierne uhry).

Mýty...
Dlhodobo sa traduje, že čokoláda vyvoláva akné a však seriózne výskumy tento mýtus nepotvrdili. Podobne sa nepotvrdili pozitívne názory na účinky vitamínov s minerálmi. Názor na liečbu fototerapiou je zatiaľ neutrálny, ale zmiernenie stavu akné nie je výrazné. Takejto pleti skôr pomôže mierne slnenie, ktoré dokáže akné zmierniť.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.