Potrebujeme slnko

Krátke dni a s nimi spojený nedostatok slnečného svetla spôsobujú únavu, nervozitu a depresiu. Umelá náhrada svetla v podobe klasickej žiarovky nepomôže...

>> Móda >> Aktuálne >> Potrebujeme slnko

Už je to raz tak. Okrem jarnej a jesennej ("prelaďovacej") depresie máme aj zimnú. Spôsobuje ju nedostatok prirodzeného slnečného svetla a trpí ňou asi 25 percent ľudí (väčšinou ženy stredného a vyššieho veku).

Zistilo sa, že vďaka krátkym zimným dňom a krátkodobemu aktívnemu pohybu na prirodzenom dennom svetle sa biologické hodiny citlivejšieho organizmu jednoducho "pokazia" a nervozita, únava či životná znechutenosť následne ovládnu celého človeka.

Výskumy tiež dokázali, že umelé svetlo pri "zimnej rozladenosti" organizmu nepomôže; naopak, prispieva k ešte väčšej dezorientácii ľudského tela, pretože výrazne ukrajuje zo spánku pred polnocou - už dávno sa totiž prišlo na to, že ľudia, ktorí chodia spávať niekoľko hodín pred polnocou a ráno vstávajú s vychádzajúcim slnkom, sú v oveľa lepšej kondícii ako tí, ktorí zvolili výrazne posunutý či dokonca opačný rytmus spánku a bdenia.

Najoptimálnejšie pre ľudský organizmus by údajne bolo, keby sa ľudia naučili žiť bez večerného svietenia a ráno sa zobúdzali s vychádzajúcim slnkom. K takémuto prebúdzaniu bez stresu by mal prispieť tzv. svetelný budík, ktorý začína cca hodinu a pol pred zobudením zalievať priestor stupňujúcimi sa dávkami svetla až po hranicu slnečného letného dňa. Organizmus sa uvedeným spôsobom plynule prenáša do reality dňa, bez stresujúceho pípania budíka alebo vyhrávania nastaveného rádia a stáva sa hneď od rána optimálne "vyladeným".

Ako bojovať proti zimnej depresii?

- Používajte halogénové žiarovky, ktorých svetlo sa najviac podobá prirodzenému slnečnému svetlu.
- Čo najčastejšie si choďte ľahnúť pred 22-hou hodinou.
- Obklopte sa teplými pastelovými farbami a odstráňte zo svojho okolia predmety sýtych, kontrastných farieb.
- Zbavte sa agresívnych textilných vzorov, červenej, pomarančovej a čiernej posteľnej bielizne.- Skôr, ako sa rozhodnete siahnuť po povzbudzujúcich prostriedkoch, poraďte sa s lekárom (špecialistom) o fytoterapii.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.