Vytlačiť túto stránku

Alergia na slnko môže znepríjemňovať život, ale dá sa s ňou bojovať

Napísal KČ 28. apríl 2020

Prvé slnečné dni lákajú na pobyt v prírode. Začíname sa opaľovať, tešiť sa z horúcich lúčov a prvého opálenia. Čo však musíte robiť, ak sa u vás objaví alergia na slnko?

woman_smile_1200x800

Alergia na slnko môže postretnúť každého

Možno ste aj vy počuli o tom, že alergií z roka na rok pribúda a trpí na ne čoraz viac ľudí. Aj alergia na slnko je rozšírená viac ako inokedy. Nezáleží od intenzity slnečného žiarenia, pretože postihnúť môže ľudí na rovníku i v chladnejších severnejších krajinách. Postihnúť môže človeka s bledou, ale aj tmavšou pokožkou. Alergia na slnko narastá najmä kvôli zväčšujúcej sa ozónovej diere i stresu.

Ako viete, že máte alergiu na slnko?

Ak sa po pobyte na slnku objavia na vašej pokožke, svrbivé červené vriedky, pupienky, pľuzgiere alebo opuch, je veľmi pravdepodobné, že ste alergický. Rozpoznávame tri druhy alergie na slnko. Polyformná svetelná dermatóza je najčastejšou formou, ktorá vzniká pár hodín až dní potom, ako ste boli na slnku. Fotoalergickú reakciu môže vyvolať vzájomné pôsobenie slnečného UV-žiarenia a niektorých rastlín alebo liekov. Posledná forma Malorka akné pripomína akné. Súvisí s reakciou slnečného žiarenia a látok v kozmetických a opaľovacích produktoch.

Čo pomôže?

Opaľovanie k letu patrí a ak máte alergiu na slnko, musíte dodržiavať niekoľko základných pravidiel. Používajte kvalitné prírodné opaľovacie krémy s vysokým ochranným faktorom. Aplikujte ich každé dve – tri hodiny, najmä ak ste sa boli kúpať a potom použite aj krém po opaľovaní.  Opaľujte sa postupne, aby sa pokožka pripravila na horúce slnečné lúče. Podporujte svoj imunitný systém a doprajte si betakarotén, vápnik, selén a zinok. Slnku sa vyhýbajte, keď je najsilnejšie a chráňte sa slnečníkom, klobúkom aj okuliarmi.