Nepriateľ hlavy

Podľa prieskumov na Slovensku trpí bolesťami hlavy takmer polovica populácie vo veku od 14 do 79 rokov. Príčiny sú rôzne, napríklad stres, zlý spánok...

Migréna
Medzi najčastejšie bolesti hlavy patrí migréna. Tento pojem je odvodený z francúzskeho slova migraine – bolesť hlavy. Označujú sa ňou periodicky sa opakujúce, v záchvatoch vyskytujúce a opätovne sa vracajúce bolesti hlavy, ktoré prevažne postihujú len jednu stranu hlavy. Príčiny vzniku migrény ešte nie sú celkom definitívne známe. Vedci sa domnievajú, že určitú úlohu tu zohráva dedičnosť. Za kľúčovú príčinu migrény sa považuje porucha rovnováhy serotonínu. Serotonín je neurotransmitér, ktorý prináša podnety z nervového systému do všetkých buniek organizmu a tiež odovzdáva informácie medzi mozgovými bunkami.
Spolu s bolesťami hlavy je migréna spojená aj s ďalšími nepríjemnými príznakmi ako napríklad citlivosť na hluk alebo svetlo, nevoľnosť, závraty či dokonca poruchy koordinácie.
Ľudia postihnutí migrénou už väčšinou poznajú konkrétne spúšťače tejto nepríjemnej bolesti hlavy a snažia sa im vyhýbať. Preto sú často považovaní ostatnými za nespoločenských alebo neflexibilných. Najmä blízke okolie by k nim malo byť tolerantné a nápomocné.

S aurou aj bez aury
Podľa objavujúcich sa symptómov môžeme migrénu rozdeliť na niekoľko druhov, napríklad na migrénu s aurou, bez aury či oftalmoplégickú.

Migréna bez aury je najčastejšie sa vyskytujúcou formou migrény. Prejavuje sa pomaly stupňujúcimi, väčšinou jednostrannými bolesťami hlavy pretrvávajúcimi niekedy až 72 hodín, ktoré sú sprevádzané nevoľnosťou, citlivosťou na hluk alebo svetlo.

Migréna s aurou – bolestiam hlavy predchádzajú rôzne príznaky, ktoré označujeme spoločným názvom aura. Najčastejšie ide o zmyslové prejavy ako napríklad zrakové, sluchové a čuchové vnemy.

Oftalmoplégická migréna postihuje vnímanie vizuálnych vzruchov. Prejavuje sa opakovanými záchvatmi výpadkov zorného poľa na jednom oku, ktoré trvajú dlhšie ako hodinu.

Osobitnou kapitolou je migréna u detí. Kto by si myslel, že deti sú tohto ochorenia zbavené, veľmi by sa mýlil. Trpia ňou približne 4 % detí. Na rozdiel od dospelých, bolesti hlavy sú zriedkavejšie, trvajú kratšie a vyskytujú sa na obidvoch stranách hlavy. Zaujímavosťou je, že polovica dospelých postihnutých migrénou uviedla začiatok vzniku migrény pred 20. rokom života, štvrtina dokonca pred 10. narodeninami.

Pomocníci proti migréne
Pri objavení sa záchvatov bolesti hlavy účinným prostriedkom na uľahčenie sú studené obklady, ktoré bolesť hlavy zmierňujú. Tmavá miestnosť a spánok tiež prispievajú k odbúravaniu bolesti. Spúšťačom migrény môžu byť aj určité druhy potravín ako napríklad niektoré syry, čokoláda, alkohol, nikotín alebo glutamát. Preto sa odporúča konzumáciu týchto potravín obmedziť.
Osvedčenými preventívnymi radami ako predchádzať migréne je dodržiavať pravidelný rytmus spánku a bdenia, osvojiť si zásady zvládania stresu, vyhýbať sa výkyvom teplôt ako je napríklad sauna a brať život z tej pozitívnej lepšej stránky.
Výborným tipom pomáhajúcim pri bolestiach hlavy, migrénach, neurózach a strese je bylinný emulgel Kosmín pri bolestiach hlavy a migréne od spoločnosti AROMATICA, ktorý obsahuje extrakt z mäty, eukalyptu, levandule a túžobníka. Nedráždivý gélový základ umožňuje ľahké a rýchle vstrebávanie účinných látok aromatických silíc a túžobníkového extraktu do spodných vrstiev pokožky, kde pôsobia antisepticky, antimikróbne a dezinfekčne. Ak cítite, že bolesti hlavy postupne prichádzajú, potrite si emulgelom spánky, čelo a zátylok. Postup opakujte podľa potreby. Kosmín pri bolestiach hlavy a migréne dostanete kúpiť v lekárni. Viac info na www.aromatica.sk.

Katarína Mikulcová

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.