Vytlačiť túto stránku

Rizikové sexuálne praktiky

Napísal femme 09. február 2020

Dôsledkom sexuálnej slobody žien, ktorú im umožnila antikoncepčná tabletka, chrániaca pred otehotnením sa stal sex jednoduchším ale aj rizikovejším. Na jednej strane žene umožnila antikoncepčná tabletka, kontrolu nad počatím, slobodnú voľbu pre potomstvo, vhodné a nestresujúce podmienky pre svoju prácu a kariéru. 

love_1200x750

Na druhej strane je tu hrozba z prenosných pohlavných chorôb, ak jeden z partnerov je promiskuitnejší. Anatómia ženy je náchylnejšia na takéto ochorenia. Diagnostika je ťažšia, pretože príznaky sú často nejasné, neexistujú alebo sa mýlia s menej vážnymi ochoreniami ako sú mykotické infekcie. Dôsledky však bývajú závažné nie raz vyúsťujúce do neplodnosti.

Medicína rozoznáva viac ako 20 známych chorôb prenosných sexuálnym stykom. Na nakazenie stačí len jeden kontakt, preto je dobré vždy vedieť o partnerovi čo najviac. V inom prípade radšej zvoliť pánsku ochranu.
Sexuálne prenosné choroby môžu byť vyvolané baktériami (kvapavka, syfilis a chlamýdiová infekcia...), ktoré sú liečiteľné, vírusmi (genitálny opar, bradavice na genitáliách a žltačka typu B) sú neliečiteľné ale nie smrteľné a nakoniec je neliečiteľné a smrteľné ochorenie AIDS.

Nediagnostikované pohlavné choroby vedú k závažným ochoreniam žien a následne detí.
Mnohé sexuálne prenosné choroby sú nebezpečnejšie pre ženy. Jednou z nich je aj rakovina krčka maternice, ktorá sa prenáša pohlavným stykom vírusu ľudský papilomavírus (HPV). Tento vírus je pôvodcom bradavíc na genitáliách a najrýchlejšie sa šíriacich sexuálne prenosných chorôb. Chlamýdiová infekcia a kvapavka vedie u žien k zápalovým infekciám panvy a až sterilite.

Prevencia

Najlepšou ochranou proti chorobám je abstinencia, mužský kondóm so spermicídom, ženský kondóm a v prípade aktívnejšieho sexuálneho života pravidelná kontrola u lekára spojená s testami na vírus HIV a iné pohlavné choroby. V prípade lesbických párov je ochrana taktiež dôležitá, pretože môže isť o bisexuálnu partnerku a okrem toho na prenos niektorých chorôb stačí aj orálny sex.

Kedy ísť k lekárovi...

- vriedky, hrbolčeky, hrčky, bradavice alebo pľuzgiere okolo alebo vo vagíne a v konečníku
- svrbenie, pálenie, bolesti alebo začervenanie okolo alebo vo vagíne a v konečníku
- nepríjemný zapáchajúci výtok
- pálenie pri močení
- bolesti hrdla
- zdurené lymfatické uzliny v slabinách
- bolesť a nepríjemný pocit v panve a v podbrušiu