Liečivé maste

Človek vždy cítil, že v prírode sa ukrýva úžasná sila, ktorá nám môže pomôcť pri zdravotných problémoch, začal ju skúmať a snažil sa porozumieť jej reči.

Medzi známe a najdlhšie využívané bylinky v liečiteľstve určite patrí Nechtík lekársky. Domovinu má s najväčšou pravdepodobnosťou v Egypte, kde ho využívali pri omladzovacích kúrach. Lekári jeho listami počas americkej občianskej vojny ošetrovali otvorené poranenia vojakom. V 16. storočí sa podával s vínom pri vynechávaní menštruácie a už v roku 1817 sa začal používať ako protirakovinový prostriedok na maternicu, čo sa ľudovo traduje dodnes. Tento "malý zázrak prírody" môžeme vidieť kvitnúť od apríla do septembra. Účinky nechtíka lekárskeho sa využívajú vo viacerých formách, k veľmi obľúbenej patrí nechtíková masť. Mastičky sa v ľudovom liečiteľstve využívajú už od nepamäti.
Blahodarná Nechtíková masť by určite nemala chýbať ani u vás doma. Lieči a regeneruje poškodenú pokožku, ktorú zvláčňuje, ošetruje kŕčové žily, zmäkčuje hrubú pokožku a ošetruje ruky po práci.

Na pokožku veľmi priaznivo vplýva i Túžobníková masť, ktorej zloženie vychádza z dávno známych a osvedčených hojivých účinkov Túžobníka brestového. Masť je vhodná na popraskanú kožu, na podporu hojenia rán a kože, na upokojenie podráždenej pokožky. Túžobník brestový patrí medzi liečivé rastliny, ktoré sa používali už v staroveku a s ktorými sa spájali aj určité kuriózne praktiky. Droga sa v tomto období, a neskôr aj v stredoveku, používala na urýchlenie hojenia rán, tlmenie krvácania, na uvoľňovanie kŕčov a dokonca aj proti moru. V súčasnosti sa táto zaujímavá liečivá rastlina pomerne málo využíva. Kvitne od konca mája do augusta. Rastie na vlhkých miestach, kde pôda je dobre zásobená živinami. Najčastejšie ju nájdeme v hájoch, vlhkých lesoch, na brehoch vodných tokov a pri prameňoch. Vyskytuje sa v celej Európe a od Malej Ázie až po Altaj.

Kostihojová masť by sa mala taktiež stať bežnou súčasťou vašej prírodnej lekárničky. Je vhodná na masáže svalov, šliach a kĺbov. Podporuje hojenie rán, modrín, vytváranie náhradných tkanív. Dokonca pomáha pri zlomeninách kostí, čo už vyplýva aj z názvu tejto bylinky. Kostihoj lekársky bol známy už v stredoveku a veľmi obľúbený v "ranhojičstve". Kvitne od mája do augusta a v plnej kráse ho môžeme vidieť na vlhkých miestach, najmä na lúkach a poliach, pri cestách a plotoch, medzi krovím a na brehoch riek.

Vňať repíka lekárskeho obsahuje celý rad účinných látok, ktoré podporujú proces hojenia a pôsobia protizápalovo. Repíková masť je určená na regeneráciu poškodenej a starej kože, na pomliaždeniny, na zle sa hojace rany, na upokojenie podráždenej pokožky. Ľudové liečiteľstvo chválilo od prvopočiatku repík najmä pri pľúcných chorobách a pri tuberkulóze. Používa sa od dôb starej Antiky až dodnes pri tých istých indikáciach. V ľudovom používaní sa na Horehroní v okolí Heľpy, používali posekané listy a prikladali sa na rany. Používal sa k zaháňaniu zlých duchov, chránil pred škriatkami, zlu a jedom. Repík vždy slúžil k odvráteniu kúziel vysielaných proti mágom a obracal ich proti tomu, kto ich vysielal. Podľa dávnej tradície, položený pod hlavou vyvolával ťažký spánok. Repík sa tiež používal k zisťovaniu prítomnosti čarodejníc.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.