Vytlačiť túto stránku

Liečivky, ktoré vás povzbudia

Napísal femme 30. január 2018

Potrebujete „dobiť baterky“ a zbaviť sa stresu či nadbytočných kilogramov,  ktoré ste nabrali počas sviatkov? Skúste to prírodnými prostriedkami, ktoré pomôžu posilniť aj imunitu. 

Počas chladných mesiacov telesné biorytmy pracujú pomalšie, v tele sa hromadia škodlivé látky, ktoré sa usadzujú v orgánoch a tkanivách. Telu chýbajú aj vitamíny zo slnečného svitu, ktorý v zime absentuje. Organizmus však zaťažuje aj prejedanie a nedostatok fyzického pohybu.  Naše telo vplyvom nepriaznivého počasia musí bojovať s premnoženými baktériami, vírusmi a inými parazitmi, ktoré na neho útočia v podobe sezónnych ochorení a epidémií. Hoci sú únava a strata energie typickými prejavmi začiatku jari, môžu nás prepadnúť aj v ktoromkoľvek inom ročnom období.

Ženšen pravý, ktorý má v Číne povesť magickej rastliny, spomaľuje celkový proces starnutia. Disponuje protistresovými a protirakovinovými účinkami a používa sa aj ako afrodiziakum. Pozitívne ovplyvňuje obehový systém, centrálnu nervovú sústavu a spomínaný imunitný systém.

Z hľadiska úzkosti navodí pokoj a relaxačný stav, zároveň podporí pozitívne myšlienky  a emocionálnu stabilitu. Výhoda užívania ženšenového koreňa spočíva aj v tom, že zvyšuje energiu. V obchodnej sieti sú k dispozícii viaceré druhy ženšenu a prekvapivo všetky dobre pôsobia za predpokladu, že pochádzajú z úrodnej pôdy bohatej na minerálne látky. Okrem pôvodu sa odlišujú i cenou. Ženšen (všehoj ženšeňový) je slovenský názov botanického rodu Panax z skupiny arálkovitých (Araliaceae). Používa sa aj ako ekvivalent čínskeho REN-šeň druhovým názvom rastliny (Panax ginseng).

Panax ginseng (známy tiež, ako "čínsky ženšen", či "kórejský ženšen")

Panax quinquefolius (známy tiež, ako "americký ženšen")

Eleutherococcus senticosus (známy tiež, ako "sibírsky ženšen")

Čínsky ženšen versus americký ženšen

Divoký ženšen, alebo umelo pestovaný

Rozchodnica ružová /Rhodiola rosea/ - posilňuje obranyschopnosť organizmu,  stimuluje centrálnu nervovú a kardiovaskulárnu sústavu.  Poznáme ju aj po ľudovým názvom zlatý koreň, vyžaduje slnečné stanovište a priepustnú humusovitú zeminu. Je bohatá na flavonoidy, heteroglykosoidy, steroidy, triesloviny a iné cenné látky. Organizmu dodáva vitalitu a zlepšuje kognitívne vlastnosti. Potláča únavu, stimuluje prirodzenú hormonálnu aktivitu, zvyšuje imunitnú reakciu organizmu a má aj detoxikačné účinky. Dlhodobé používanie a nadmerné dávky sú však nežiadúce.

Zázračné červené bobuľky – guarana sú ideálnym dobíjačom energie pre celý organizmus. Krík guarany pochádza z amazonského pralesa v Brazílii a výťažok z bobúľ domorodí obyvatelia užívajú na posilnenie vitality a iné zdravotné problémy. Považujú ju za zázračný liek. Prečo je tomu tak? Pretože účinná látky guarín, dodáva organizmu silu a energiu postupne a v dvojnásobnom množstve, než kofeín.